Új építésű lakások aranyáron

A fővárosban mért 917 ezer forintos átlagos négyzetméterár feléért lehet új építésű lakást vásárolni a megyeszékhelyeken – derül ki az Otthon Centrum legújabb elemzéséből. A legdrágább továbbra is a budapesti I., II., V., VI. és XII. kerület, a legtöbb beruházás a XIII. kerületben zajlik. A megyeszékhelyek közül Győrött kínálják a legtöbb új lakást, a legdrágább beruházás Székesfehérvárott zajlik: 1 millió forintos négyzetméteráron hirdetik az épülő lakásokat.

Keményen megkérik a beruházók a budapesti lakások árát: aki a fővárosban szeretne új építésű lakást vásárolni annak átlagosan 917 ezer forint négyzetméterárral kell számolnia, és ez hatodával több, mint esztendővel ezelőtt – mondják a szakértők.

A legtöbbet az I., II., V., VI. és XII. kerületben kérik egy-egy új lakás négyzetméteréért: Buda „úri negyedében” és a pesti belvárosban mára megszokottá vált az 1 millió forintnál is magasabb négyzetméterár. Ötszázezer forint alatt csupán a főváros XXIII. kerületében juthat lakáshoz az otthonkereső, Pest többi külső kerületében 560–800 ezer forint közötti fajlagos árral kell számolniuk a vásárlóknak. Az elmúlt egy évben a külső kerületekben ment végbe a leglátványosabb áremelkedés; a drága belsőkben viszont lassult a növekedés mértéke.

A beruházások számát tekintve továbbra is vezet a XIII. kerület. Angyalföld hihetetlen népszerűségét bizonyítja, hogy ott 37-tel több (90!) helyen építenek lakásokat, mint a budai XI. kerületben, ahol jelenleg „csak” 53 társasház építése zajlik. A III. kerületben 51, a II.-ban 35 társasház készül. A pesti oldalon csupán Józsefváros és Ferencváros tudta megközelíteni ezt az értéket, miután a VIII. és a IX. kerületben egyaránt 31-31 társasház épül.

A megyei jogú városokban – derítette ki az Otthon Centrum – napjainkban 8682 lakást építenek. A legtöbb beruházás Győrött, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert. A  négy városban található az online meghirdetett újlakás-beruházásoknak a fele. Győrött márciusban 1420 lakást kínáltak megvételre a beruházók. Szegeden és Debrecenben 1090, illetve 1060 új lakásból választhat a vásárló. Érdekesség: mindhárom városban az épülő lakásoknak legalább 28 százaléka még nem kelt el.

Dunaújvárosban és Salgótarjánban nem zajlik új fejlesztés; a beruházások számát tekintve az országos listát Szekszárd, Tatabánya és Kaposvár zárja.

A megyeszékhelyeken jellemzően 500 ezer forint/m2 a fajlagos lakásár, tehát a fővárosinak a fele. A legdrágább nem budapesti, hanem székesfehérvári lakásépítkezés beruházója egymillió forintos négyzetméteráron kínálja termékét. A legolcsóbb ennek éppen ötödébe kerül, és Miskolcon épül.

Az ingatlanárak látványos csökkenésével még jó ideig nem számolnak a szakértők.