Látványos csökkenés a budapesti új építésű lakások piacán – következnek a rozsdaövezetek

A második negyedév adatai még nem mutatnak drámai változást az új építésű lakások számában, ám a koronavírus okozta befektetői elbizonytalanodást jelzi, hogy az egy évvel ezelőttihez képest majdnem két ötödével kevesebb építkezést kezdtek el a fővárosban. Közben az átlagos budapesti négyzetméterár átlépte az egymillió forintos lélektani határt.

A vállalkozói lakásépítés legerősebb piaca a fővárosi, a megyei jogú városokban épülő összesnél majdnem másfélszer több beruházás kezdődött el Budapesten. A lakásszámban ennél is markánsabb a különbség: több, mint háromszorosa a vidékinek. Az Otthon Centrum júniusi felmérése az online hirdetett új építésű lakásépítéseket elemezte: Budapesten 463 beruházás van folyamatban, a beruházók 6130 lakást kínáltak megvételre.


A megvásárolható új építésű lakások száma az egy évvel ezelőttihez képest kis mértékben változott, mindössze egy százalékos csökkenés volt tapasztalható. Ennél valamivel nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal csökkent a megvalósítás különböző fázisaiban lévő munkák száma. Az épülő és tervezett lakások esetében 181-gyel kevesebb van jelenleg a piacon, ami fél százalékos csökkenés.


A lakások számát tekintve egyelőre nem számottevő a visszaesés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, azonban ennél jóval drámaibb képet mutat az új munkák száma. Az egy évvel ezelőttihez képest már 2020 első negyedévben is 37,2 százalékkal kevesebb építés kezdődött, és az arányok a második negyedévben sem javultak.

Az új építésű lakóingatlanok értékesítésekor eddig alkalmazott kedvezményes ötszázalékos áfa kivezetése mellett a vírushelyzet miatti korlátozó intézkedések sem kedveztek a befektetőknek, akik egyelőre most kivárnak, ami újabb lassulást hozott az egyre lomhább piacon. Számos építés átadását későbbre ígérik; esetenként az építkezés teljesen leállt, a tervezett lakóingatlan-fejlesztés elmarad. Budapesten a legtöbb munka a XIII. kerületben van (82); Budán a XI. kerületben (59), a III. kerületben (46) is erős a felhozatal. Pesten Zugló (34), Ferencváros (32), Józsefváros (29) a sorrend, a külső pesti kerületekben (XXI. és XXIII.) mindössze két-két munka kezdődött el.
Az új építésű lakások átlagos négyzetméter-ára Budapesten átlépte az egymillió forintos lélektani határt (1 026 000 Ft/m²); ez hétszázalékos áremelkedés. Ha csak az előző negyedévhez hasonlítjuk, akkor 1,4 százalékos volt a drágulás, azaz 14 400 forinttal drágábban kínáltak egy négyzetmétert. A kiemelten kedvelt fővárosi kerületekben (I., II., V. és a XII.) ennél is magasabb az átlagár, ezekben a városrészekben 1,5 millió Ft/m² feletti árszint a jellemző.

A külső pesti kerületek árfekvését 700–850 ezer közé pozicionálta a piac, a legolcsóbban a XXIII. kerületben kínálnak egy négyzetmétert (510 ezer Ft). A fővárosban a legdrágább kategória eléri a 3 millió forintos négyzetméterárat.

A kormány az idén tavasszal elfogadott rozsdaövezeti programja újabb lökést adhat a budapesti újlakás-piacnak. Vincze Edit, az Otthon Centrum vezető munkatársa szerint a programban Budapesten elsősorban a III., VIII., IX, X., XI., XIII. kerületben található barnamezős városrészek lehetnek érintettek. Mint mondta, ezeknek az ingatlanoknak a nagy része hosszú évek óta hasznosítatlanul áll, így

ha e területeken beruházások valósulnak meg, nemcsak új lakások épülhetnek, hanem új városrészek is létrejöhetnek, amelyek az adott környék ingatlanpiacának fellendülését hozhatják.