EU-pénzből fejleszthet oltóanyagot a koronavírus ellen a CureVac

Az Európai Beruházási Bank (EBB) és az innovatív gyógyszerek fejlesztésével foglalkozó CureVac bio-gyógyszerészeti vállalat 75 millió euró összegű hitelmegállapodást kötött.

Ez az összeg a CureVac fertőző betegségek elleni oltóanyagok fejlesztésére irányuló munkáját hivatott támogatni, benne a cég koronavírus-fertőzés elleni potenciális oltóanyagának kifejlesztését. A hitel ezen túlmenően abban is segíteni fogja a vállalatot, hogy bővítse gyártási kapacitását, és felgyorsítsa negyedik gyártóüzemének befejezését, amely a cég székhelyén, a németországi Tübingenben épül.

A finanszírozás az uniós kutatási és innovációs keretprogram, a „Horizont 2020” keretében, a fertőző betegségekkel foglalkozó InnovFin finanszírozási eszköz forrásaiból fog megvalósulni. Ez a finanszírozási eszköz kiválóan példázza az Európai Bizottság és az EBB között a jelenlegi egészségügyi válsághelyzetben megvalósuló sikeres együttműködést.

Az eszköz révén az EBB eddig 13 vállalatnak nyújtott összesen 316 millió euró hitelt különféle fertőző betegségek – mindenekelőtt a koronavírus-fertőzés – elleni gyógymódok, oltóanyagok és diagnosztikai eljárások kifejlesztésére.