Már hat bécsi iskola elől tiltják ki reggelente az autókat

Két éve kezdődött: egyes bécsi iskolák a tanítás kezdete előtt rövid időre lezárják utcájukat, így akadályozva meg a reggeli tumultust. Az ötlet hatalmas sikert aratott, az idén már hat iskola vesz részt az akcióban. (A képek forrása: MobilitätsagenturWien/ChristianFürthner)

Az osztrák főváros 12. kerületében található Rothenburgstraße csatlakozásával immár hat olyan iskola van Bécsben, ahol a tanulók reggelente kígyózó autósorok nélkül kezdhetik meg a napjukat. Ott is bevezették ugyanis azt a rendszert, amit már 2018-ban elkezdtek tesztelni az osztrák fővárosban, a sikerre való tekintettel pedig meghonosították.

Eszerint a kezdeményezésben részt vevő iskolák utcájában tanítás előtt (az egyik iskolánál délután is) harmincperces behajtási tilalom lép érvénybe. A szülők nem fuvarozhatják az iskola kapujáig csemetéiket, így csökkentve a nem kívánt forgalmat és reggeli káoszt a környéken. Az iskola közelében táblák jelzik a tilalmi időt és az utcákat fizikailag is lezárják. Azzal, hogy a gyermek biciklivel, rollerrel vagy gyalog érkezik, máris mozgott egy kicsit reggel, fittebben és aktívabban ül be az órára, javul a figyelme, a mozgás jót tesz az egészségének.

A kezdeményezés (legalább egy időre) biztonságos, jó levegőjű, nyugodt utcát teremt az iskolaépületek előtt, aminek a szülők, gyerekek és tanárok egyaránt örülnek. A Rothenburgstraße már a második résztvevő iskola a városrészben, mindenhol másutt – a második, a kilencedik, a tizenegyedik és a tizennegyedik kerületben – egy-egy iskola vesz részt a programban. A későbbiekben további intézmények is csatlakozhatnak, ha ezt az igényt a kerület, az iskola vagy a szülők képviselője jelzi a városvezetésnek. A kérelmeket és a megvalósíthatóságot egyénileg bírálják el.

Az iskolák utcájának lezárása nem újkeletű: Salzburgban, Hamburgban és az olaszországi Bolzanoban is sikerrel alkalmazzák. Utóbbiban ez már húsz éve bevett gyakorlat, azóta az iskolába vezető úton megsérült gyerekek száma több mint a felére csökkent.