Válságkezelés: 60 millió euró 207 újításra

A Budapesten működő Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) ma bejelentette, milyen eredményt hozott 60 millió euró összegű uniós finanszírozásból megvalósuló válságkezelési kezdeményezése: 207 kedvezményezett – 62 projekt és 145 egyedi vállalkozás – részesül támogatásban, hogy meg tudják valósítani a koronavírus-járvány okozta válság leküzdésére irányuló innovatív megoldásaikat. A támogatottak között magyarországi intézmények és vállalkozások is szerepelnek. (Kép: arsboni.reblog.hu)

A 212 partner összefogásával megvalósuló 62 új innovációs igyekezet olyan megoldások kialakításán dolgozik, amely közvetlenül a koronavírus-világjárvánnyal kapcsolatos kihívások leküzdését célozza. A vállalkozásokat támogató eszköz pedig 145 olyan induló vagy növekvő innovatív vállalkozást segít, amelyre súlyos csapást mért a koronavírus-válság. A támogatásra kiválasztott innovatív fejlesztések azonnali megoldásokat nyújtanak kulcsfontosságú innovációs területeken, így például az egészségügy, a digitalizáció, az élelmiszer-ellátás és a városi mobilitás területén. A terveknek ez év végéig kell megvalósulniuk.
 
Magyarországon támogatásban részesül a többi között a biometrikus azonosításon alapuló, készpénz és bankkártya nélküli fizetési megoldásokat fejlesztő PeasyPay Kft. (230 000 euró összegben) és az egészségügyi adatokat feldolgozó ATTRIBUTIX Kft. (173 062 euró összegben). Ezen túlmenően magyar partnerek működnek közre egyebek mellett a 325 000 euró összegű támogatással nemzetközi együttműködésben megvalósuló Team Discover betegmegfigyelési rendszer kifejlesztésében, valamint a válság közepette segítséget nyújtó önkéntesek koordinálását elősegítő CoVCAP projektben, amely 355 373 euró támogatásban részesül.
 
Kérdések és válaszok az EIT válságkezelési kezdeményezéséről

Tájékoztató az EIT válságkezelési kezdeményezéséről

Példák az innovatív megoldásokat kínáló, kiválasztott projektek köréből

További információk a magyarországi érdekeltségű projektekről (angolul)

A környezetszennyezés és a klímaváltozás elleni fellépés javítja az európaiak egészségét

A lég- és zajszennyezés, a veszélyes vegyi anyagoknak kitettség, valamint a klímaváltozás hatásai – köztük például a hőhullámok – mind egészségügyi problémákhoz vezetnek Európában. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) által ma kiadott, átfogó egészségügyi és környezeti jelentés szerint a halálesetek 13%-ában közrejátszik a környezet nem megfelelő minősége.
Fontosabb, mint valaha, hogy javuljon az európaiak egészsége és jólléte, és e tekintetben a figyelem középpontjában jelenleg a koronavírus-világjárvány elleni küzdelem áll. A világjárvány félelmetesen jól példázza a környezet, a társadalom és az egészség közötti kapcsolatrendszer összetettségét.
Az EEA „Egészséges környezet, egészséges életek: a környezet hatása az európai lakosság egészségére és jóllétére” című jelentése szerint Európában a betegségek okozta terhek jó része továbbra is az emberi tevékenységekből származó környezetszennyezés számlájára írható. Az EEA-jelentés, mely nagymértékben támaszkodik az Egészségügyi Világszervezet adataira, kiemeli, hogy a környezet, amelyben élünk, meghatározó jelentőségű egészségünk és jóllétünk szempontjából.

A dokumentum bemutatja, hogy a szociális nélkülözés, az egészségtelen életmód és a demográfiai változások milyen módon befolyásolják Európában a környezeti egészséget, és hogy az említett problémák a kiszolgáltatott helyzetben lévő társadalmi csoportokat sújtják a leginkább.
EEA-jelentés