Újévkor fiataloknak vezényel Fischer Ádám a Müpában

Elsősorban fiatalokat és családokat vár a MűPa az újévi matinékoncertjére, amelyen a Prima Primissima Díjjal nemrég kitüntetett karmester, Fischer Ádám vezényletével és lebilincselő ismertetőjével szólalnak meg A teremtés című oratórium legismertebb részletei a Düsseldorfi Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Énekkara és neves magyar szólisták előadásában. (Nyitó képünkön: Fischer Ádám; foto Csibi Szilvia/MűPa)

Joseph Haydn oratóriuma, A teremtés többrétegű remekmű: élvezi kicsi és nagy egyaránt, több korosztálynak szól. A világ teremtéséről szóló mű a földi lét nagyszerűségét, beláthatatlan gazdagságát hirdeti, egy-egy részlete képeskönyvszerűen, élénk színekkel, sok-sok kedvességgel és bájjal, no meg humorral tárja a hallgató elé e csoda részleteit. Szinte látjuk magunk előtt, ahogy megelevenednek a madarak, a csúszómászók, ahogy megszületnek a tengerek, hegyek, folyók, ahogy isten megteremti a Napot, a Holdat, a világosságot, végül pedig az embert.

A Müpa újévi koncertjéhez kapcsolódóan évről évre megrendezett, interaktív elemeket sem nélkülöző matinékoncerten az esti hangversenyen elhangzó mű leglátványosabb részletei szólalnak meg kiváló előadók jóvoltából, a világhírű Fischer Ádám vezényletével és fiataloknak szóló magyarázatával.

Fischer Ádám a napokban vette át a Prima Primissima Díjat zeneművészet kategóriában. A karmester az elismeréssel járó pénzjutalmat a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának ajánlotta fel azért, hogy az együttes koncertmestere, Oláh Vilmos a következő Budapesti Wagner-napokon Stradivari-hangszeren játszhasson.

Haydn: A teremtés – részletek  / 2019. január 1., 16:00–18:00 / Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem / Ajánlott korosztály: 12–16 év.

Közreműködik: Rácz Rita (szoprán), Megyesi Zoltán (tenor) Cser Krisztián (basszus), Düsseldorfi Szimfonikus Zenekar, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán).

Haydn A Teremtés című oratóriuma a Carmine Celebrat kórus előadásában