Újra megszólalhat a Szabad Európa Rádió magyar adása?

Már csak kongresszusi jóváhagyásra vár, hogy visszatérjen a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adása – derül ki a The New York Times cikkéből. Az amerikai lapnak John Lansing, az indításért felelős  független kormányzati ügynökség, az United States Agency for Global Media (USAGM) vezetője azt mondta, a kezdeti költségvetésük eléri majd a 750 ezer dollárt. Budapesten akarnak irodát nyitni, jövőre meg is kedenék a magyar adást.

… A SZER visszatérésének a lehetőségét Márki-Zay Péter független hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetője pendítette meg, amikor május 13-án Orbán Viktorral párhuzamosan washingtoni látogatáson az amerikai külügyminisztériumban járt…

…Névtelenséget kérő amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a lap azt írja, hogy a Donald Trump barátjaként ismert David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete puhatolózott is egy kicsit az USAGM-nál, biztosítékot kérve, hogy a SZER műsorai nem az Orbán-kormány számára kényelmetlen témákra fókuszálnak majd, csakhogy az USA-ban törvény tiltja a hasonló beavatkozást a SZER működésébe.

A kísérletet John Lansing a The New York Times kérdésére úgy kommentálta, betű szerint illegális, hogy amerikai kormányzat befolyásolni próbálja a szerkesztői függetlenséget, David Cornstein pedig azt mondta, „magánjelegű” beszélgetéshez nem fűz kommentárt, nagykövetként azonban továbbra is kiáll az amerikai és a demokratikus értékek, a szólásszabadság és a sajtószabadság mellett.  

Magyarországon a SZER 1950-től 1993. október 31-ig sugárzott, jelenleg 20 országban, 25 nyelven ad műsort, jellemzően ott, ahol a sajtó- és a szólásszabadság veszélyben van, 2017-ben 117 millió dolláros költségvetéssel, 600 újságíróval és 750 szabadúszóval működött. Ami a magyar nyelvű adást illeti – írja a The New York Times – arról a már ebben a hónapban megszülethet kongresszusi döntés.

(Az információ elsőként itt jelent meg.)