Jobb, mint régen: János Vitéz újra

A János vitéz című animációs film digitálisan felújított változatának bemutatójára a budapesti klasszikusfilm-maraton rendezvénysorozat egyik kiemelt vetítéseként került sor ma délután a pesti Puskin moziban. A mese ebben a varázslatos formában magával ragadja a nagyérdeműt, bármilyen korosztályt képvisel is.

A rajzfilm-klasszikus megújulva szeptember 19-től visszatér a mozikba, a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum Igazgatósága és a Pannonia Entertainment együttműködésében a régi rajongók és az ifjabb felfedezők örömére.

Az egész estés magyar animációs filmek gyártása annak idején a János vitézzel kezdődött 1971–ben. A mű Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült, Jankovics Marcell és Richly Zsolt tervezésében. A széles körben ismert elbeszélő költeményt adaptáló filmet 1973. május 1–jén mutatták be a hazai mozik. Ez az alkotás látványában a szecesszió, a pop art, valamint a magyar népi díszítőművészet sajátos ötvözete. A kápráztatóan színes képi világa és a road movieszerű cselekménye miatt az 1968-ban berobbant kultikus Beatles-animációval, A sárga tengeralattjáróval szokták párhuzamba állítani. A film teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaiként működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg 2018-ban.

A felújított János vitézt Budapesten a Puskin Moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségében is látható lesz.