Újra terjed a fogágybetegség hazánkban

Pontosan nem tudható, hányan szenvednek fogágybetegségben Magyarországon, ám a becsült adatok alapján tíz felnőttből nyolcnál alakulhat ki ilyen betegség. A vérző íny legyen mindenki számára vészjelzés. (A nyitó kép forrása: https://www.zahnaerzte-buckow.de.)

Tapasztalatok szerint egy ideig csökkent, most újra emelkedik a betegséggel küszködők száma, pedig megfelelő fogápolással és rendszeres fogászati ellenőrzéssel megelőzhető lenne a baj. Május 12-e az egészséges íny napja.

A fogágybetegség a fogat tartó szerkezet betegsége, amihez hozzátartozik a csont, a csonthártya, a fogakat fogó szalagok, az íny, illetve részben maga a fog is. Sokan nem is tudnak a betegségről, mert kezdeti tünetei enyhék, gyulladt, vérző íny, enyhe duzzanat, aminek nem tulajdonítanak jelentőséget. A fogínybetegségek krónikus gyulladások kialakulásához vezethetnek, ami fogvesztést, egyéb szájüregi problémát és akár súlyos egészségügyi szövődményt is okozhat.

„Nem lehet elégszer elmondani, hogy a fogínybetegségek, valamint a megelőzésük és kezelésük nemcsak a fogak egészsége, hanem az egész szervezet szempontjából is kiemelkedően fontosak – figyelmeztet dr. Kutvölgyi Ida fogorvos.

A fogínybetegségek összefüggésbe hozhatók olyan egészségügyi problémákkal, mint a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, krónikus vesebetegség, a terhesség kedvezőtlen kimenetele, reumatikus megbetegedések, és a rák bizonyos formái.

Mindennapos, alapos fogmosással és rendszeres fogorvosi vizsgálattal a fogágybetegség megelőzhető, korai szakaszában felismerhető és eredményesen kezelhető.

Ha elkezd vérezni a páciens ínye, feltétlenül menjen el fogorvoshoz, aki azonnal meg tudja állapítani, hogy mi a probléma. Fél évente javasolt a szűrővizsgálat, dohányosoknak akár gyakrabban is– tanácsolja a fogorvos. –

Akkor is érdemes szűrővizsgálatra elmenni, ha úgy érezzük, hogy semmilyen probléma nincs, mert a fogorvos kiszűrheti és eredményesen kezelheti a betegség kialakulásához vezető okokat, és tanácsokat adhat a hatékony fogápoláshoz.

A legfontosabb a körültekintő fogápolás: a reggeli és esti fogmosáson kívül javasolt a fogselyem, fogköztisztító rendszeres használata. A magyarok az évi fogkrém-használatban az utolsók Európában: személyenként mindössze 2,5 tubus fogkrémet fogyasztanak.

A gyulladások megelőzésében, csökkentésében a szájvizek hatásosak lehetnek. A lepedéket vagy az ételmaradékokat magunk is eltávolíthatjuk, a fogkő leszedéséhez azonban már szakember szükséges.

Nem szabad elfelejteni, hogy a fogak a sok rágástól maradnak egészségesek, javasolt a magas C-vitamin-tartalmú gyümölcsök fogyasztása. A lényeg, hogy jó legyen a szájban a vérkeringés.

A fogágybetegség leggyakoribb oka az elhanyagolt szájhigiénia, illetve a kialakult és el nem távolított fogkő, am segíti a szájban lévő baktériumok elszaporodását.

Az emberi szájban legalább 800-féle baktérium található, köztük olyanok is, amelyek szó szerint »megeszik« a környező szöveteket – magyarázza a fogorvos. – De nem kell félni, ezek a mikroszkopikus élőlények csak akkor okoznak bajt, ha elszaporodnak. Ezért kulcsfontosságú a rendszeres és alapos fogmosás, ami féken tartja a baktériumokat és egészségesen a fogakat és az ínyt.

Fogágybetegséget rossz tömések, fogpótlások is okozhatnak, valamint előfordulhat más betegségekre szedett gyógyszerek mellékhatásaként is. Megfigyelések szerint egyes vérnyomáscsökkentők okozhatnak ilyen hatásokat. Bármelyik esetről legyen is szó, a rendszeres fogászati ellenőrzéssel korai szakaszban felismerhető és kezelhető a probléma.

(A kép forrása: praxis-raduenz.de)

Csaknem negyven éve dolgozom fogorvosként, regeteg fogágybetegséggel találkoztam – mondja dr. Kutvölgyi Ida. – Egy ideig csökkent, most megint emelkedik a betegséggel küszködők száma. Romlott a szájhigiénia, pedig sok helyen a szűrővizsgálatok és az állapotfelmérések ingyenesek.

A megbetegedések számának növekedése összefüggésben lehet a koronavírus-járvánnyal. A pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot és halasztották el kezelésüket. Emellett időnként kimaradt a fogmosás, és több volt az édességfogyasztás, különösen otthoni munka közben.

A kialakult fogágybetegség antibiotikumokkal, C-vitaminnal, lézeres terápiával gyógyítható. Ha szükséges, egyszerű sebészeti beavatkozásokkal is sokat lehet javítani az íny és a fogak állapotán. A szájsebészek parodontológiai beavatkozásokkal kitisztítják a gyulladt ínyszöveteket. A már mozgó vagy elvándorolt fogak kezelése már nehezebb feladat, ezért fontos a rendszeres szűrővizsgálat, a betegség mielőbbi kiszűrésére.