Családi programok május 14-én az Országos Széchényi Könyvtárban

Szombaton, május 14-én változatos programokkal várja a családokat Magyarország nemzeti könyvtára, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Május 14-e a Nemzeti Örökség Intézete által kezdeményezett történelmi és nemzeti emlékhelyek napja országos programsorozatának idei dátuma, május 15-e pedig az ENSZ Közgyűlése által 1993-ban meghirdetett nemzetközi nap a család mint a társadalom alapintézménye tiszteletére.

A két jeles nap alkalmából olyan programokkal készül a Széchényi Könyvtár, amelyek egyrészt bemutatják a nemzeti könyvtárat és kincseit, másrészt tartalmas időtöltést kínálnak az egész család számára.

Bejárhatják a nemzeti bibliotéka munkatársaival a könyvtár emeleteit, kalandozhatnak a gyerekekkel a félhomályos raktárakban, kurátori vezetéssel megtekinthetik a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kéziratai ihlette és a történetük köré épített kiállítást. Bemutatnak egy eredeti Landerer és Heckenast-nyomdagépet; a látogatók saját kezűleg nyomtathatják ki a Nemzeti dalt.

A kézművessarokban a család együtt játszhat az óriás kirakókkal, készíthet könyvjelzőt és hűtőmágnest a könyvtár gyűjteményeiben megtalálható plakátokból, fotókból. A legkisebbek számára diafilmeket vetítenek; tapasztalat, hogy az elsötétített térben megjelenő képkockák varázslatként hatnak, a mozgóképen nevelkedő gyerekeket is lekötik.

A könyvtár restaurátorainak jóvoltából az érdeklődők megnézhetik, hogyan lehet pótolni a papír hiányzó részeit, miként dolgoznak a könyvdoktorok, milyen eszközöket használnak a könyvek lapjainak kiegészítésére. 

A digitalizáló műhelyen belül a fotósátor és a robotszkenner bemutatóján a vendégek megismerhetik az érzékeny, állományvédelmi szempontból kiemelt figyelmet igénylő dokumentumok digitalizálásának lépéseit. A vállalkozó szelleműek egy-egy előkészített dokumentum vagy épp a saját rajzuk digitális kópiáját is elkészíthetik.

Minden korosztály számára izgalmas lehet a digitális puzzle, valamint az újragondolt és interaktívvá vált könyvtártörténeti kiállítás a bejárati szinten. A klasszikus könyvtári enteriőr legfontosabb tárgyairól az üvegfelületen csúsztatható digitális képernyők segítségével tájékozódhatnak a látogatók. A művelődéstörténeti leírások és fotók által mintegy identitást kapnak a bútorok, könyvtári használati eszközök, ezáltal személyesebbé válik a hagyományos múzeumi befogadás.

E tárlattal szemben egy több mint nyolcméteres interaktív érintőképernyőn egyszerre többen is böngészhetik a nemzeti könyvtár történetét – felfedezve e páratlanul értékes gyűjtemény számos érdekességét. A képernyőkön rendkívül szemléletes módon, különböző méretű és kialakítású katalógusfiókokat megérintve, mintegy kihúzva őket, jelenik meg a bibliotéka története idővonallal, fotókkal, sajtóhírekkel, anekdotákkal, kiegészítő látványelemekkel.

Az Országos Széchényi Könyvtár minden korosztályt vár május 14-én, szombaton 10–20 óra között az OSZK-ban, a Budavári Palota F épületében.