Rövidesen magyarul is megszólal a Deutsche Welle

(Forrás: szabadpecs.hu) Peter Limbourg, a Deutsche Welle főigazgatója megerősítette a mindeddig csak szállongó hírt, amely szerint újra megszólal magyarul is a DW; a német közszolgálati médiánál egyelőre közösségi, online médiában gondolkodnak. (A Deutsche Welle bonni központja.)

A Deutsche Welle jelenleg is több tucat nyelven készít hírműsorokat, az elmúlt években erősítette jelenlétét a mi térségünkben is. Akkor is felvetődött már a magyar tartalmak kínálata, de végül nem valósult meg. A DW már sugárzott magyarul rádióműsort mintegy három évtizeden át, az 1960-as évektől az 1990-es évekig.

Peter Limbourg (a bal oldali képen) elmondta azt is, hogy azért is döntöttek a magyar tartalmak gyártása mellett, mert egyáltalán nem javult a múlt években a magyar média helyzete. (Ezzel a Klubrádió helyzetére is utalt.) „Egy európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt – akárcsak Lengyelországban – van dolga a Deutsche Wellének is” – mondta a főigazgató. Azt is hangsúlyozta, hogy a szervezeten belül, önálló, szakmai döntés született, amit egyeztettek a vezetőséggel is. Hozzátette, hogy egy ilyen döntés nem a szövetségi kormány hatásköre, ugyanakkor a lépést pozitívan értékelték.

A cél: a magyar média sokszínűségének a javítása, amit tényekre alapuló tájékoztatással szeretnének elérni. Példaként említette, hogy az európai történésekről szeretnének valós képet adni. Peter Limbourg a magyar médiában szerinte kevésbe tárgyalt témákat is említett, mint az emberi, kisebbségi jogok, LGBTQ-témák.

Az igazgató azt is elmondta: elsőként videós anyagok lesznek, várhatóan március végén pedig magyar nyelvű YouTube-csatornát indítanak. Lépésről lépésre haladnak, és a DW-nél keletkező rengeteg tartalom közül egyre több lesz magyarul is elérhető. Azt sem zárta ki a főigazgató, hogy helyi médiumokkal együtt dolgozzanak, erre már volt is korábban példa. (A Telexen és 24.hu-n is jelentek meg DW tartalmak.)

Peter Limbourg: fel vannak készülve arra, hogy lesznek, akik nem örülnek a megjelenésüknek, ez például Oroszországban is így van. Hozzátette, hogy Magyarországon ugyanakkor véleménye szerint nem ez lesz a fő probléma, hiszen itt sem az „ellenzék hangjaként” pozícionálják majd magukat. Mindenkivel, a kormánypárt képviselőivel is szeretnének beszélni, de tudja, hogy a sokszínűség nem mindenkinek fog tetszeni.

Azt is elmondta, hogy a magyar nyelvű adás automatikusan azt is magával fogja hozni, hogy a nemzetközi híráramba is több magyar vonatkozású hír jut be.

A Fidesz által az elmúlt 11 évben rendkívüli módon eltorzított (törvényi szabályozás, finanszírozás, koncentráció stb.) magyar médiahelyzetre adott reakció volt a Szabad Európa magyar tartalomszolgáltatásának beindítása is tavaly nyáron. Akár a Deutsche Welle az amerikai, szövetségi forrásokból finanszírozott médium is az online jelenlétet választotta. A magyar rádiófrekvenciák osztása körül kialakult helyzetben ez érthető is.

A Media1 szakmai hírportál információi szerint a DW április elsejével tervezi a magyarországi hivatalos nyitást, és egyáltalán nem gondolkodik hagyományos, lineáris televíziós csatornában, mivel más országokban szerzett tapasztalatai alapján úgy véli, tartalmai más úton is hatékonyan eljuttathatók az érdeklődőkhöz.

A Deutsche Welle tehát megnyitja a DW Magyar nevű YouTube-csatornát és Facebook-oldal; mindkettőn magyarul terjeszti videós és egyéb tartalmait.

A magyarországi nyitás kapcsán a DW-nél megemlítették, hogy a Deutsche Welle egyes szövegeit és videóit partnermédiumok, például a 24.hu, a hvg.hu, a Telex, az ATV és mások is terjeszteni fogják. Több további médiummal is tárgyalásban vannak.

A magyar kormány – ahogy arra számítani lehetett – nem fogadta örömmel a DW intendánsának a magyarországi nyitással kapcsolatos néhány nappal ezelőtti bejelentését, sőt kifejezetten ellenségesen reagált a fejleményre. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár Facebookon és a kormány által finanszírozott abouthungary.hu elnevezésű, a kormány üzeneteit közvetítő oldalon angol nyelvű bejegyzésben kezdte el támadni a német médiaszolgáltatót.

Az államtitkár a Facebookon még egy bohócot is közzétett, nyilvánvalóvá téve ezzel, fideszes körökben egyáltalán nem örülnek a fejleménynek.