Ünnepi menük: házhoz jön a sült pulyka meg a padlizsánkrém

Már ünnepi fénybe öltözött a budapesti Széchenyi tér: a Four Seasonst, a Sofitelt és az Intercontinentalt egyaránt színes fényforrások ezrei díszítik. A séfek már megtervezték a karácsonyi menüket, amelyekből akár olvasóink is ötletet meríthetnek.

Természetesen a halászlé, a bejgli, a töltöttkáposzta ma is dívik – Budapesten főleg a mind kevesebb, valóban magyaros fogásokat kínáló vendéglőben. Közben új jelenségek tűntek a hazai karácsonyi terített asztaloknál. Maga a pulyka is csak pár évtizede van jelen, amerikai hatásként. Ráadásul nálunk viszonylag olcsó a pulykahús. Igaz, kevesen sütnek egész madarat, sok konyhában nincs is akkora sütő, amibe beleférne. Viszont pulykamellet sokan vesznek, a gondos háziasszony már jó előre beszerzi, és a mélyhűtőben tárolja. Ünnep előtt egy-két nappal gyakran kifogy az üzletekből.

Ma is sokan nem szeretik a halat Magyarországon, ám nem kevesen vannak, akiknek megfájdul a gyomruk a paprikás létől. Ha mégis ragaszkodunk a halhoz, vegyünk füstölt lazacot, ebből fejenként egy szelet elég, árban hasonló, mintha a hagyományos magyar pontylevessel bajlódnánk, ráadásul könnyű bánni vele, és nagyon elegáns.

Bejgliből már gesztenyés is kapható, de ami jellemző az új időkre, gluténmentes is, igaz, ez jóval drágább. Az utóbbi öt évben kezdődött ez a „divat”, miután sokan a rosszulléteik okát a gluténben találták meg…

Az elegáns, ötcsillagos budapesti szállodák újabban házhoz szállítást is vállalnak. A Marriott például – főleg a pesti és budai expat-eknek, azoknak a külföldieknek, akik átmenetileg nálunk élnek, és persze a mind nagyobb számú tehetős hazainak – rendelésre, körettel együtt haza szállítja a 4–6 személyre elegendő, teljesen kész sült pulykát. Akik nem akarnak bajlódni a főzéssel, sütéssel, azok igénybe vehetik az egységáras karácsonyi és szilveszteri, újévi ebédeket, vacsorákat.

Vannak elérhető áron is házhoz szállítós akciók; újdonság a füstöltnyelv-kocsonya, a mézes pulykamell meg a padlizsánkrém. Gluténmentes mákos és diós bejglivel is kedveskedik a budai Remíz étterem törzsvendégeinek. 

A pesti Intercontinental idei ünnepi menüjének jelszava: „A Diótörő kedvencei”. A leves, az előétel és a főétel egyaránt dióban gazdag. A francia hagymalevest diós kenyérke teszi tartalmasabbá, a zöld dióval töltött jércemellet borjúszűz követi, diós brízzel, zellerrel és birsalmával körítve. A desszert viszont Eper Pavlova-balerina – könnyű, édes semmiség.

A Kempinski immár 25 éve emeli a hazai szállodaipar nívóját és tartja egyenletesen magas szinten, holott ezalatt megötszöröződött a hazai ötcsillagosok száma. Kempinskiék az ünnepre ismét kitesznek magukért. Érdemes a kínálatot végig böngészni, mert jó ötlet a pezsgős fehérkáposzta krémleves, a sült csontvelő tonhaltartárral, a malackaraj pisztáciával, kelbimbóval, polentával, valamint gyöngyhagymával, akárcsak a fogasfilé kelkáposztával, céklával és almával. A klasszikus pékné csülök burgonyával házi aszalt citrommal érkezik, hogy legyen benne egy kis csavarás. A desszertek közül a nugátos zöldtea-álom bogyós gyümölcsükkel a legfigyelemreméltóbb.

Mindebből kitűnik, hogy nagy divat a káposzta, a cékla és a zeller, mint alapanyag, amelyet ezerféle módon lehet felhasználni és magasabb szintre emelni.

Több pékségben és cukrászdában kapható stollen vagy ha úgy tetszik, stolni, ami németek kedvenc adventi-karácsonyi-újévi aszaltgyümölcsös kalácsa. Elsősorban a német gyökerű hazai boltok kínálják. Nagyon mutatós (és a drezdai a legfinomabb!) sütemény és sokáig eláll. Ha már nem volt ideje a háziasszonynak sütni, vagy éppen este érkezik haza a család, csak elő kell kapni, hűtést sem igényel. A hazai aprósütemények is kelendők az évvégi-éveleji ünnepnapokon: mindenütt széles kínálatból válogathatunk. Pogácsából csak olyat érdemes venni, ami nem „műanyagból” meg fagyasztott alapanyagból készült,, mert azok másnap már ehetetlenek.

Ilyenkor érdemes elzarándokolni valamelyik jobb cukrászdába és házi habkarikákat, habcsókokat beszerezni, gyönyörűen mutatnak akár dísznek a fán, akár dekorációnak egy tálon, de ha valaki ebből akar nassolni, ne vegyen olyat, amiben túl sok az ételfesték. Ezekben nemcsak a hab sok, de a cukor is!

Akik a kalóriák miatt nem akarnak süteményezni, azoknak kínáljunk egy szép tálon gyümölcsöket, esetleg néhány szem diót vagy mogyorót, netán egzotikus ropogtatni valókat. Ezek sem kalóriamentesek, de legalább a cukron kívül vitaminokat és rostokat is tartalmaznak.