Állampolgári bejelentésekre számít az Európai Ügyészség, nem a kormányéra

Elfogadja-e a kormány érveit, hogy miért nem csatlakozik hazánk az Európai Ügyészségéhez – kérdezte a Klubrádió Laura Codruța-Kövesit (a nyitó képen, foto: AP/ Vadim Ghirda / 168 Óra) az uniós főügyészt azon a konferencián, amelyet ebben a témában rendezett a Transparency International magyarországi irodája. Arra is kiváncsaik voltunk, hogy van-e ok optimizmusra, ha a magyar kormány esetleg delegál ügyészt a testületbe? 

El tudja-e fogadni a magyar kormány érveit, amikor az megtagadja az Európai Ügyészséghez történő csatlakozást? – kérdezte szerzőnk Laura Codruța-Kövesit, az Európai Ügyészség legfőbb ügyészét azon az online-konferencián, amelyen a csalás elleni új magyar mechanizmusokról készített tanulmányát mutatta be a Transparency International magyar irodája. – A budapesti kormány azzal érvel, hogy egyrészt a részvétel nem kötelező az európai ügyészség munkájában, másrészt a hivatal működése nincs összhangban a magyar alkotmánnyal.

– Általában nem kommentálok politikai kérdéseket – adta meg egyenesen a választ a Laura Codruța-Kövesi uniós legfőbb ügyész, jelezve, hogy a kormány érvei, amellyel elhárítja az ügyészség munkájában való részvételt – politikaiak, másrészt hipotetikusak. – Ha érvelnék, akkor azt csak konkrét ügyészségi eljárásokban tenném meg. Másrészt azért sem tudok reagálni, mert nincs konkrét válasza erre a kérdésre a magyar kormánynak.

Senki nem lehet optimista, ha az Orbán-kormány jelöl ügyészt az új európai testületbe, hisz’ egyrészt bizonyított ügyekben sem jár el a magyar ügyészség, lásd például, az egypárti médiatanácsot. Itt megjegyeztük, ők dönthetnek a Klubrádió frekvenciájáról egy hét múlva. Másrészt a magyar kormány nem hajtja végre az európai bíróság döntéseit sem. Számtalan a példa. Ön fűz reményeket ezek után a kormány esetleges delegáltjához?

– Optimista vagyok. Az ügyészség alapvető feladata, hogy az uniós állampolgárok bizalmát megnyerjük. Ha ez sikerül, akkor ők fognak hozzánk fordulni, ők fognak bűncselekményekről feljelentést tenni. Ezért az ő megkereséseikre nagyon számítunk, és ezért vagyok optimista, amire bátorítok mindenkit.