Vasárnapi ítéletidő: károsultak ezrei

Több mint 3200 bejelentés érkezett hétfőn a biztosítókhoz az országon vasárnap átvonult vihar nyomán. A becsült kárösszeg meghaladja a 300 millió forintot – közölte szerkesztőségünkkel a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Bár a vasárnap egész Közép-Európát megtépázó, helyenként orkán erejű széllel érkező vihar nem Magyarországon okozta a legsúlyosabb károkat, a hazai biztosítókhoz hétfő délutánig így is több mint 3200 bejelentés érkezett. A leginkább érintett területek: a főváros és Pest megye, Bács-Kiskun, Győr-Sopron-Moson, valamint Fejér megy. Biztosítási értelemben viharnak minősül, ha 54 km/órát meghaladó szél okoz károkat az épületekben és a vagyontárgyakban, így nem meglepő, hogy a legtöbb bejelentés a helyenként a 130 km/óra erejű orkán rongálásaira vonatkozott: megbontott tetőkről, kidőlt kerítésekről, kidőlt fák, letört ágak roncsolta vagyontárgyakról számoltak be a biztosítottak. Sok volt a beázás is, ahogy az erős szél a tető vagy a panelhézagok közé nyomta be az esővizet. A hétfői bejelentések nyomán a biztosítók több mint 300 millió forintra becsülik az okozott károkat. Ez az összeg a következő napokban tovább nőhet, különös tekintettel arra, hogy a széllökések rendkívül erősek voltak a Balaton térségében, ahol az üdülők tulajdonosai esetleg csak megkésve szembesülnek a kialakult helyzettel.

A végösszeg mindenesetre tovább terheli a hazai biztosítók idei viharmérlegét, amelyek már a nyári szélsőséges időjárási események nyomán több mint 103 ezer káreseményre csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki.