Végre egy jó hír! Oltalmazott magyar sajt

Az Európai Bizottság ma felvette a Győr–Moson–Sopron Megyei Csemege Sajt elnevezésű magyar terméket az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.

A ma oltalom alá helyezett magyar termék sózott, röglyukas sajt, melyet hagyományosan Győr-Moson-Sopron megyében állítanak elő tehéntejből. Illata és íze a sajátos érlelő flórának köszönhetően erőteljes és igen aromás.
 
Az Európai Bizottság által ma közzétett tanulmány szerint kereken 7500 millió euróra rúg azoknak az agrárélelmiszer- és italtermékeknek az eladási értéke, amelyeknek neve földrajzi árujelzőként oltalom alatt áll az Európai Unióban. Ennek az összegnek több mint ötöde a termékek Európai Unión kívüli országokba irányuló exportjából származik. A tanulmány szerint a marketing és az értékesítés növelése szempontjából egyértelmű gazdasági előny a termelők számára, ha portékájukat felveszik az oltalom alatt álló elnevezéssel rendelkező termékek listájára, mert ezek az árucikkek közismerten kiváló minőségűek, jó hírnévnek örvendenek, és – mivel bizonyítottan eredeti termékek – a fogyasztók hajlandóak többet fizetni értük. A tanulmány azt is megállapítja, hogy e termékeknek az eladási értéke átlagosan a kétszerese a tanúsítással nem rendelkező hasonló termékekének.
 
Az európai élelmiszerek híresek arról, hogy biztonságosak, táplálóak és jó minőségűek. A hagyományos előállítási módszerek hozzájárulnak annak az uniós célkitűzésnek a megvalósításához, hogy az európai élelmiszerek világszinten igazodási pontot jelentsenek az élelmiszer-termelés fenntarthatósága tekintetében. Az uniós minőségrendszerek arra irányulnak, hogy oltalomban részesítsék egyes termékek elnevezését, így népszerűsítve egyedülálló jellegüket, mely részben földrajzi eredetüknek köszönhető, részben pedig az adott régióban nagy múltra visszatekintő termelői hagyományoknak tulajdonítható.

Ezek a termékelnevezések az uniós szellemitulajdon-jogi rendszer részét képezik, és így jogi védelemben részesülnek az utánzással és a visszaélésszerű használattal szemben.

# A „Győr-Moson-Sopron Megyei Csemege Sajt” elnevezés bejegyzése iránti kérelem az Európai Unió Hivatalos Lapjában

# Az uniós minőségrendszerek gazdasági értékéről szóló tanulmány

# Az uniós minőségrendszerek gazdasági értékéről szóló tanulmány összefoglalója

# Az uniós minőségrendszerek ismertetése

# eAmbrosia: a földrajzi jelzések uniós nyilvántartása