Versenyhivatali gyorsjelentés – először

Első alkalommal adta ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hazai versenyjogi eredményeket bemutató gyorsjelentését. A kiadvány kiemeli, hogy 2020-ban is kiemelt feladat volt a versenykorlátozó megállapodások és gazdasági erőfölénnyel való visszaélések felderítése, valamint a magyar fogyasztók védelme.

A versenyhatóság „Közérthetően a magyar piaci versenyről – Gyorsjelentés a Gazdasági Versenyhivatal tevékenységéről – 2020” című, első alkalommal megjelent kiadványa szemléletes ábrák segítségével mutatja be, hogy hogy miként erősíti a hivatal a piaci versenyt, és miképpen segíti a magyar fogyasztók jogainak érvényesülését.

A múlt évet összefoglaló kiadványból kiderül: hazánk több szempontból is az Európai Unió élvonalába tartozik a piaci verseny felügyeletben. A magyar versenyhatóság dobogós helyet foglal el az uniós versenyjogi szabályok aktív alkalmazásában, megelőzi a többi között Németországot, Ausztriát, Hollandiát, Belgiumot.

Az Európai Bizottság felmérései alapján – melyek öt szempontból álló, összetett teljesítménymutatóval követik nyomon a piacok működését a fogyasztók szemszögéből – a magyar eredménymutatók kiemelkednek mind az árukat, mind a szolgáltatásokat tekintve. A magyar fogyasztói bizalom az EU élvonalában van.

A GVH a múlt években áremelkedéssel járó kartelleket számolt fel, vagy ilyen fúziókba avatkozott be, melynek eredményeként több mint 150 milliárd forint maradt a fogyasztók zsebében.

A kiadvány elérhető a Hivatal honlapján.