Versenyhivatali tanácsok utazóknak a kellemetlenségek megelőzésére

Tájékoztatókkal segíti a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a fogyasztókat a nyári üdülési, utazási idényben. Érdemes tehát követni a hatóság közösségi oldalát is A GVH rövid összefoglalókkal igyekszik segíteni a repülőjegy-vásárlásban, az utazási irodák programjainak a kiválasztásában, online szállásfoglalásban, valamint bel- és külföldi autóbérlésben. Az érdekeltek így elkerülhetik a félrevezető tájékoztatásokat, illetve a nyaralás közben előforduló kellemetlen meglepetéseket. Az összefoglalók a hivatal Facebook oldalán is elérhetők, így az érdeklődők egyszerűen értesülhetnek a hatóság legfontosabb tapasztalatairól.

Az alábbiakra különösen érdemes figyelni avégett, hogy gondtalan legyen a nyaralás:

# Az utazási irodák ajánlatainál ellenőrizzük még az utazás lefoglalása előtt, hogy pontosan mit tartalmaz az ár (pl. belépők, programok, illetékek), illetve hol helyezkedik el a szállás.

# Repülőjegy-vásárlás előtt ellenőrizzük, hogy a repülő fedélzetére milyen típusú és méretű poggyászok vihetők fel ingyenesen, szükséges-e a repülőtérre érkezés előtt online bejelentkeznünk, illetve a feltüntetett jegyár minden költséget tartalmaz-e (repülőtéri illeték, ülőhelyfoglalás díja);

# Online szállásfoglalásnál nézzünk utána a korábbi vendégek tapasztalatainak és észrevételeinek (értékeléseinek), illetve a foglalás lemondása feltételeinek arra az esetre, ha változnának a terveink;

# Autóbérlés előtt ellenőrizzük, hogy a szolgáltatás ára tartalmaz-e extrákat (pl. gyermekülés, GPS, casco-biztosítás stb.), továbbá járjunk el körültekintően a bérelt gépjármű átvételekor is, nézzük át az egész járművet és ragaszkodjunk hozzá, hogy az összes már meglévő hiba (karcolás, sérülés) jelenjen meg megjegyzésként a bérleti szerződésben.

A GVH szándéka, hogy a honlapján és a közösségi oldalain közzétett tájékoztatókban segítsen a fogyasztóknak az őket leggyakrabban érintő területeken és témakörökben. A hatóság „Gondolja végig higgadtan!” című, rendszeres ismertetőinek célja, hogy a vásárlók felismerjék és elkerüljék a megtévesztő kereskedelmi gyakorlatokat, így tudatosan dönthessenek.