Veszélyben a ferihegyi repülésbiztonság?

Felelőtlen drónozók veszélyeztették a légi forgalmat címmel tettük közzé két nappal ezelőtt a HungaroControl aggódó közleményét arról, hogy október 14-én és 15-én  távolról irányított repülő eszközök, drónok repültek be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér területére. Összesen 21 járatot érintettek az incidensek.

A hírrel kapcsolatosan egy olvasónk a következő gondolatokat juttatta el szerkesztőségünkbe azzal a kéréssel, hogy egészítsük ki a HungaroControl közleményét.

Olvasónk szerint – aki még a látszatát is szeretné elkerülni annak, hogy a légi forgalmat veszélyeztető, felelőtlen személyek pártján állna –, hangoztatja a mostani hírekkel kapcsolatban egy sor kérdés vár tisztázásra, tekintettel arra, hogy most sincs (vagy az illetékesek nem teszik közzé) semmilyen konkrét, objektív bizonyíték.

„Természetesen nem vonom kétségbe a hírekben szereplő incidenseket – írja olvasónk –, de például az elég érdekes, hogy «több, mint egy órán keresztül» zavarta a forgalmat a drón. A kereskedelmi forgalomban kapható drónok ugyanis 30–40 percnél többet nem tudnak repülni egy akkutöltéssel. Ha ehhez hozzávesszük, hogy valahonnan oda kellett repülniük, illetve vissza is kellett repülni, akkor legföljebb 20–30 perc lehet a «nettó» zavarási idő.

Persze pár percnyi zavarórepülés is elegendő a repülésbiztonság veszélyeztetésére.

Ha valós drón-incidensekről van szó, akkor pedig azt is érdemes lenne átgondolni, kinek áll érdekében ilyen zavar okozása. Az szerintem kizárható, hogy hobbi-drónos véletlenül a repülőtéren játszik.

Sokkal valószínűbb, akár biztosra vehető, hogy tudatos, szándékos repülésekről van szó. Ez például érdeke lehet annak, aki valamilyen méregdrága „drónelhárító” rendszert szeretne eladni/beszerezni a reptér részére.

A másik érdekelt csoport, a környéken lakóké, akik évek óta hevesen tiltakoznak a megváltozott fel- és leszállási irányok miatti éjszakai zajszennyezésre. Ez utóbbi gyanút támasztja alá, hogy az incidensek az esti órákban történnek…”

Sok tehát a kérdés, amelyre a válasz csak a hivatalos, szakszerű vizsgálatok után adható meg. A HungaroControl közleményei – sajnos – csak zavart keltenek; a szolgáltató alapvető kötelessége lenne sürgősen szakértőket fölkérni a repülésbiztonságot, emberéletek százait veszélyeztető drónozók leleplezése és felelősségre vonása céljából.