Vigyázat, zsarolólevél-áradat a Telekom nevében!

Ha a lila óriás még nem értesítette is előfizetőit, ügyfeleit, akkor a legjobb, ha tőlünk tudják meg legalább az Infovilág olvasói: bűnözők fizetésre, számlakiegyenlítésre fölszólító levelekkel árasztották el mindazokat, akiknek az e-mail-címét sikerült megszerezniük. Javasoljuk: töröljék a zsaroló irományokat, és ne törődjenek a tartalmával, amely ekként szól:

“Tisztelt Ügyfelünk!
A számlát nem fizették még.
Folyószámla : 101463129
Számla sorszáma : 5371014631290029
Fizetési határidő : 26/04/2017
Státusz : Befizetésre vár
Kérjük, hogy most vége előtt a megadott időszakban annak érdekében, hogy az előfizetés mindig velünk
Most, a megtakarítás a kártya számát és a számla rendezésére biztonságosan.
Befizetem
Üdvözlettel,
Telekom”

Az esettel kapcsolatban ma (2017. április 26-án) 11 óra 37-kor érkezett meg lapunkhoz a Magyar Telekom állásfoglalása:

“A Telekom is sajnálattal értesült róla, hogy adathalász támadás érhetett ügyfeleket 2017. április 17-én, amikor is  ismeretlenek adathalász támadást indítottak a Telekom nevében. E-mailben számlatartozás ürügyén, egy a Telekom weboldalát utánzó weboldalra irányították az email listán szereplőket, ahol a bejelentkezési adatok megadását kérték a címzettektől. Azok között, akik ilyen levelet kaptak, vannak Telekom ügyfelek (mintegy százan), de feltehetően más szolgáltatók ügyfelei is kaphattak ilyen e-mailt.

A Telekom, amint észlelte a támadást, azonnal megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket, és az érintett IP címet letiltotta. Sajnos azonban nem kizárható, hogy más IP címről megismétlődik a támadás.

Éppen ezért a Telekom kéri ügyfeleit, fokozott figyelemmel kezeljék a hasonló e-maileket. Fontos, hogy a címzettek hasonló levél érkezésekor alaposan vizsgálják meg a belinkelt weboldalt. Hivatalos levél esetén a weboldal link mindig tartalmazza a telekom.hu tartományt, ha a kapott levélnél ez nem teljesül, érdemes nem megnyitni a linket. De emellett persze a furcsa, idegen, szokatlan tartalom, illetve nyelvtani hibák és magyartalan fogalmazás is mindenképpen óvatosságra int.”