Világsztárok, papok, magyar diákok – Milyen a japán étel, ha lengyel?

Krakkóba szól a vonatjegyünk – dúdolta annak idején Cseh Tamás, a mára legendássá vált, saját műfajú énekes-zeneszerző. Lengyelország hajdani fővárosa a kaland, a relatív szabadság birodalma volt a múlt század hatvanas-hetvenes évek értelmiségi köreinek és diákjainak. Annak idején még nem foglalkoztunk annyit a gasztronómiával, megelégedtünk a laktató zsurekkel, a Zubrovkával és a finom sörökkel. (Kép: étvágycsináló a krakkói Ogniem i Mieczem választékából.)

A finom ételek és italok évszázadokkal ezelőtt is csábították a lovagokat, papokat, szerzeteseket, kereskedőket, valamint az egykori Krakkói Akadémia számos, tanulni vágyó hallgatóját. Ma meg a turistákat vonzzák, a világ sok szegletéből. Nekik állított össze a lengyel turisztikai hivatal afféle guide-ot, vagy ha úgy tetszik, ajánlót, a legnépszerűbb vendáglátóhelyekről.

A leghíresebb ma a Wierzynek étterem, amely 1945-ben (!) nyílt meg, a Rynek Główny 16. alatt. De itt már a 14. században is jeles dolgok történtek: ahogy erről a legenda szól, 1364-ben egy híres királyi ünnepség zajlott itt le, melyet Mikołaj Wierzynek rendezett, Kazimierz Wielki, azaz Nagy Kázmér vendégei tiszteletére.

Aki az Amadeust – Mikołajska utca 20. – akarja meglátogatni, egy sor föld alatti labirintust kell leküzdenie, hogy végezetül egy tágas, világos teremhez jusson el. A Cul De Sac – Na Grodku utca 4. alatti – vendéglő jellemzője az elegáns belső tér, a professzionális kiszolgálás és a kiváló konyha.

A világ globalizálódik itt is. Ezért is hívja fel talán a figyelmet a lengyel szervezet az Edo Fusion étteremre, amely a Miodowa utca 8. alatt található. Az ázsiai étterem étlapján a klasszikus thai, japán, sőt kambodzsai konyha fogásai művészi kompozíciók formájában érkeznek az asztalunkhoz.

Az Europejska – a Ryneken – a krakkói elit hagyományos találkozóhelye. Az étteremben elsősorban angol és bécsi reggelit, ebédet és finom desszerteket szolgálnak fel.

A Horai – a Wolnica tér 9. alatt – specialitása a sushi és a sashimi, valamint a Lengyelországban egyedülálló, tradicionális kantoni grill.

Az Ogniem i Mieczem (a képen) a Serkowskiego tér 7. szám alatt található, és arról híres, hogy a lengyel ételek mellett litván fogásokat kis kóstolhatunk. Olyan közismert vendégek mulattak már itt, mint Roman Polański és Adrien Brody, Jon Voight, vagy Jerzy Hoffman.

Az Osorya a Jagiellonska utca 5. alatt szintén patinás étterem tallható, tradicionális lengyel ételekkel. Lépcsői egy 13. századi romantikus pincébe vezetnek, amelyet természetesen restauráltak már.

Az én kedvencem az óvárosi Pod Baranem. Élvezhetjük itt a zsemlyés-májas-petrezselymes töltelékkel töltött csirkét, a finom koldunyt, azaz húsos barátfülét, vagy a maczanka po krakowsku-t, azaz krakkói módra készített mártás, valamint számos más finomság ízeit.