Villányban bemutatkozott a BOrgona

Egyedülálló hangszer mutatkozott be a villányi borvidék jóvoltából a siklósi várban. A borospalackok felhasználásával megépített BORgona a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. „Cross Border Wine Routes 2.” pályázati forrásának köszönhetően kerülhetett kidolgozásra. Az új hangszer a tervek szerint negyedévente egy-egy kiemelt alkalommal fog megszólalni a közönség előtt. Megtekinthető a siklósi vár kápolnájában.

A Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. 2019 tavaszán nyújtott be pályázatot egy borutak közötti együttműködésre épülő nemzetközi kezdeményezés támogatására, és a horvát Krizevci Önkormányzatával a

Villány-Siklósi Borút Egyesület és a Krizevci-Kalnik-Orehovec Borút szakmai programjára alapozva valósult meg, eredménye pedig egy nem mindennapi hangszer, a BORgona megépítése volt.

A BORgona-ötlet gazdája a siklósi vár kapitánya, Szentgyörgyváry Péter.

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kiváló szakembereivel, Budavári Attila, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra iránymutatásával elkezdődött a közös munka.

A BORgona valójában egy klasszikus orgona, melynek a különlegessége, hogy az egyik sípsor kisebb-nagyobb borospalackokból áll, így hangolták. Pánsíphangon szólal meg, miáltal egyedi hangzást adva a hangszernek. Dr. Balatoni Sándor Junior Prima-díjas orgonaművész, zeneszerző is részt vállalt a hangszer kidolgozásában. Annyira megihlette az egyedi zeneszerszám, hogy „Terroir du Villány” néven komponált egy hattételes darabot, bemutatandó a villányi borvidéket (Terroir du Villány; Rozé; REDy; Pinot Noir; Cabernet Franc és Cuvée.

A műveket az orgonaavatáskor be is mutatták a siklósi vár kültéri teraszán.