Virágzik az Alt-Right Magyarországon – hozzánk tömörül a nemzetközi szélsőjobb?

Miként vált Magyarország az Alt-Right menedékhelyévé – címmel adta közre az amerikai The Atlantic politikai-történelmi folyóirat elemző írását az alternatív jobboldal magyarországi terjeszkedéséről.

Az alternatívon természetesen szélsőjobbot kell érteni.  Az Orbán menekültellenes politikáját hirdető Fideszt nemes egyszerűséggel leszélsőjobbozta Carol Schaffer szerző, és egybemosta a Jobbikkal. Mindezt a magyar kormányfő évértékelőjéből vett mondatra alapozva tette: miszerint „Az igazi menekültet persze be fogjuk fogadni: németet, hollandot, franciát, ha az elveszített otthonát nálunk akarják megtalálni” – fogalmazott még februárban Orbán. Tekintve, hogy a Franciaországból, Svédországból, Németországból, az Egyesült Államokból érkezettek már évek óta itt vannak, akik hazájukban a megvetett liberalizmus elől menekülnek Magyarországra.

Innen, a virágzó Alt-Righ Budapestjéről igyekeznek szétszórni világszerte a szélsőjobb és gyűlöletkeltő nézeteiket. Egyik gyűjtőhelyük az Arktos Media Kiadó, amely a többi között a putyinizmus értelmiségi gurujának, Alexander Druginnak a nézeteit is propagálja – angolul. Két fő szerkesztője Daniel Friberg és John B. Morgan. Előbbiről tudható, Vona Gábor és Gyöngyösi Márton ismerőse. Morgan pedig egy új fehér-nacionalista kiadót is létrehozott Counter-Currents néven szintén Budapesten.

A 21. század értelmiségi fasisztájának titulált Julis Evola is ebbe a körbe tartozik, akinek legnépszerűbb könyve, a fiatalok fasiszta nevelésének kézikönyve. Evolának pedig nagy rajongója a Fehér Ház egyik stratégiai tanácsadója, Trump ideológiai támasza, Steve Bannon, aki a Breitbart médiától jött. S úgy tudható, a Breitbart Budapesten is üzemeltetni akar egy honlapot – magyarul.

Egyébként ehhez a társasághoz tartozik még a francia Almássy Ferenc és az amerikai RamZPaul és a hazánkból pénteken kiutasított skót Nick Griffin, aki a Nemzetközi Templomos Lovagokat fogja össze. Persze korai lenne azt feltételezni, hogy a hatóságok komolyan aggódnának a Griffin által megtestesített nemzetbiztonsági fenyegetés miatt, ahogy ezt beállították. Merthogy az Alt-Rigth továbbra tündököl és terjeszkedik Magyarországon.

Marc Griffinnel foglalkozott a Scottish Daily Record skót újság is, de mire elolvashattam volna a cikket, már levették az oldalról, ami szintén önmagért beszél. Viszont annál nagyobb szórásban számolt be a hétvégén a nemzetközi sajtó – így arab és zsidó, továbbá német, osztrák és angol, amerikai portálok is a közszolgálati 1-es csatornán bemutatott iráni gyűlöletjelenetről. Ebben Ali Hosseini Khamenei, Irán legfőbb vallási vezetője a milliárdos Soros Györgyöt gonosz cionistaként bélyegezte meg, aki egyrészt felelős a menekültek beengedéséért, másrészt az ő segédletével döntötték meg Iránban Ahmedinezsád kormányát.

Az Israel National News megjegyzi, Soros Izraelben szélsőbalos civil szervezeteket is támogat. Idézi Radnóti Sándornak a tévéhíradóval szembeni kritikus megjegyzését is, amely szerint zsidóellenes szemlélete miatt ez a médium hitelét vesztette.

Számos újság, még az Orvosi Expresszt, Medicalxpresst is megihlette Orbánnak a népszaporulatot szorgalmazó intézkedési terve, amelyet az AP amerikai hírügynökség tett közhírré. Ám kiemeli az írás, hogy a sokak által javasolt menekültek befogadását elutasítja Orbán, mint a demográfiai problémák kézenfekvő kezelését. Neki helyette igazi magyar ötletei vannak.

Számos cikk ezt a témát össze is köti azzal, hogy a hétvégén Budapesten tartott Family Summit – a Családi Csúcs nem titkolta homofób és abortuszellenes nézeteit, és támadta az LMBT-szervezeteket. Márpedig Orbán Viktor ezen, a családok nemzetközi kongresszusán, amely gyűjtőhelye lett az ilyen és ehhez hasonló szervezeteknek, hirdette meg új programját.

A brit The Independent napilap ezt úgy interpretálta tudósításának címében, hogy Orbán Viktor házigazdája lett a hírhedt LMBT-ellenes gyűlöletszervezeteknek.

A Fülöp-szigeteki The Manila Times tudósítója szerint Orbán Viktor kiváló beszédet mondott a 60 ország részvételével rendezett családi világkongresszuson. Hozzátéve, hogy Európa és a világ többi országának is ezt a példát kellene követnie, amit a magyar kormányfő diktál.

A szintén manilai Update portálról viszont azt tudtuk meg, hogy 20 millió eurónak megfelelő összeget ajánlott fel a magyar kormány a Fülöp-szigeteknek a Manilai-öböl és a Laguna-tó rehabilitációs programjának megvalósítására. A lap hirdeti, hogy ez az uniós tagsággal rendelkező Orbán-kormány „keleti nyitás” politikájának a része, amelyről Szijjártó Péter telefonon egyezetett manilai kollégájával. Emellett az Eximbank 510 millió eurós, vállalkozásfejlesztési programba kezd a Fülöp-szigetek fővárosában, és ösztöndíjat is ad manilai egyetemistáknak.

(Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy Duterte fülöp-szigeteki diktátor kormányát rettegi a fél ország, mert a drogháborúra hivatkozva az elnök önkényesen gyilkolt és gyilkoltatott le május közepéig több mint 4000 embert. Zömében fiatalokat.)

Mindemellett számos orosz médium és hírügynökség, mint a RIA NOVOSZTYI is beszámolt Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pénteki telefonbeszélgetéséről, amelyben a Roszatom Paks-2 építésének a részleteit, további gázszállítási üzleteket beszéltek meg, illetve a személyes találkozók fontosságáról cseréltek eszmét – a Kreml tájékoztatása szerint.