Visszafognák a magyar EU-támogatásokat

(Szerzők: Stefan Grobe & Carolin Küter) Elzárja-e az EU a magyarországi pénzcsapot? Az Orbán Viktor miniszterelnök elleni vádak listája meglehetősen hosszú Brüsszelben. A bíróságok függetlenségének és a szólás szabadságának korlátozása, a korrupció, a menekültekkel és a kisebbségekkel szembeni bánásmód, és legújabban a melegeket megbélyegző törvény…

Brüsszel és Budapest között már régóta parázslik a vita – bár egyelőre ennek nem voltak következményei. A németországi Zöld Párt európai szóvivője és baden-württembergi jelöltje ezekről beszélt az Euronewsnak adott interjújában:

„Évek óta másképpen kellett volna Orbánt kezelni. Ez az esztendőkön át tartó babusgatás, hogy majd megjavul, hiba volt” – mondta Franziska Brantner.

Az Európai Parlament egyetért vele, a képviselő-testület a Magyarországnak adott pénzek visszafogását szeretné. Erre Brüsszelnek lenne joga, állítja három jogászprofesszor a Zöldek által közreadott tanulmányban. Álláspontjukat az év eleje óta érvényes jogszabályokra alapozzák, amelyek lehetővé teszik a támogatások megvonását, ha egy ország megsérti az unió pénzügyi érdekeit.

A szakértők szerint ez a helyzet Magyarországgal, mert nem világos, hova tűnnek az EU-támogatások, és a bíróságok sem függetlenek, így nem biztosítható, hogy begtartják az unió szabályait.

„Az nem megy, hogy a pénzünket elfogadják, de egyébként azt mondják, hogy nem érdeklik őket az értékeink” – jelentette ki a német politikus.

„Az Európai Unió nem bankjegykiadó automata, hanem értékközösség, amely meg is védi az értékeit” – szögezte le Franziska Brantner német parlamenti képviselő.

Az Orbán-kormány számára tetemes összegekről van szó. Magyarország nemrég hatezer millió eurót kapott az EU költségvetéséből. További 7200 millióra számít a koronavírus-segélycsomagból. Az egyelőre nem világos, hogy valóban visszatartják-e ezeket. Az Európai Parlament még jogi lépésekre is hajlandó a Bizottsággal szemben, ha az unió vezetése nem cselekszik. De a bizottság megvárná az Európai Bíróság döntését.

Kezdődhet az uniós helyreállítási program, a magyar pályázatot még vizsgálják; Megszavazta az EP a melegellenesként emlegetett magyar pedofiltörvényről szóló állásfoglalást; Csúszik a magyar helyreállítási alap jóváhagyása