Vodafone-alkalmazás: segít a kapcsolati erőszak áldozatain

Már elérhető az app-áruházakban a Vodafone Magyarország Alapítvány legújabb fejlesztése, a kapcsolati erőszak áldozatait segítő, Bright Sky HU mobilalkalmazás. Az applikáció nemcsak a bántalmazó-kapcsolatban élők számára hatékony segítség, hanem a közvetlen környezetük számára is hasznos információkat ad a segítségnyújtásról. Az alkalmazásban a kapcsolati erőszak felismerését, illetve az abból való kilépést segítő edukációs tartalmak mellett megtalálhatók az országos és regionális segítő szervezetek közvetlen elérhetőségei is. A Bright Sky HU mobilapplikáció Android- és iOS-készülékekre egyaránt letölthető.

Jelenleg kevés olyan digitális megoldás létezik, amely tájékoztatja, illetve támogatja a kapcsolati erőszak érintettjeit és környezetüket. Ráadásul a koronavírus-járvány miatt a bántalmazottak minden eddiginél nehezebben tudnak kapcsolatba lépni a segítőszervezetekkel, így még nagyobb szükség van újfajta fejlesztésekre.

A Vodafone évek óta támogatja a társadalmilag hasznos újításokat, a Bright Sky HU applikáció bevezetése pedig technológiai mérföldkő lehet a bántalmazó kapcsolatban élők segítésében. Flakstad Emőke, a Vodafone Magyarország Alapítvány főtitkára szerint a szakmai szervezetekkel történt egyeztetéskor egyértelművé vált, hogy szükség van olyan technológiai megoldásra, amely hatékonyan támogatja a nevelést és felvilágosítást a kapcsolati erőszak témájában, és a digitális térben összegyűjti a segítség lehetséges formáit is.

A Bright Sky applikáció a nemzetközi Vodafone Alapítvány saját fejlesztése, és jelenleg hazánkkal együtt már 9 vodafone-os országban elérhető, országonként lokalizált tartalommal. Az alkalmazás bármilyen okostelefonon használható.

A Vodafone Magyarország Alapítvány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet aktív közreműködésével hozta létre a Bright Sky HU alkalmazást, amely rövidítheti az utat a bántalmazás felismeréstől a tényleges segítségkérésig. Rácsok Balázs, a szervezet szociális igazgatója szerint fontos, hogy az online térben aktív fiatal generáció számára is legyenek olyan platformok, ahol segítségért fordulhatnak:

A Vodafone-újdonság számos funkcióval segíti az áldozatok és környezetük tájékozódását a kapcsolati erőszak témájában. Az „online biztonsági útmutató” menüpont alatt az áldozatok hasznos információkat találnak arra vonatkozóan is, hogy miként óvhatják meg digitális intimszférájukat, email és közösségimédia-fiókjaikat a bántalmazótól. Az applikációban továbbá a felhasználók többek között egy rövid, 12 kérdéses gyorsteszt megválaszolásával elemezhetik saját helyzetüket és megtudhatják, valóban bántalmazó-e a párkapcsolatuk, illetve esettanulmányokat olvashatnak a szexuális beleegyezés és zaklatás témakörében.

A Bright Sky applikációval veszélyhelyzetben az érintettek és környezetük azonnali segítséget kérhetnek a szakmai szervezetektől és a hatóságoktól.

Az érintettek az applikációban az országos segélyvonalak és a témában jártas segítő szervezetek elérhetőségeit is megtalálják, köztük az áldozatsegítő központokat, melyek jelenleg országosan 6 nagyvárosban nyújtanak anyagi, pszichológiai vagy jogi támogatást a párkapcsolati erőszak áldozatainak:

A Bright Sky HU applikáció már megtalálható a nagy app áruházak kínálatában, ahonnan Android és iOS – készülékekre egyaránt ingyenesen letölthető.