WiFi4EU-utalvány további 142 magyarországi településnek


Az Európai Bizottság kihirdette a harmadik – a szeptemberi – WiFi4EU pályázati felhívás eredményét. A több mint 11 ezer pályázó közül a Bizottság 1780 települést választott ki és részesít WiFi4EU-utalványban.

A kiválasztott települések önkormányzatai wifipontokat hozhatnak létre a közösségi élet olyan színterein, ahol még nem áll rendelkezésre ingyenes, vezeték nélküli internetkapcsolat, pl. könyvtárakban, múzeumokban, parkokban vagy egyéb köztereken. Magyarországról ebben a körben rekordszámú önkormányzat részesült támogatásban: Abaújszántótól Zsámbokig 142 település nyerte el az egyenként 15 ezer euró (csaknem 5 millió forint) értékű WiFi4EU-utalványokat.
 
A kiválasztott települések szerződést köthetnek azokkal a cégekkel, melyek a közterületeken telepíteni fogják a wifipontot, majd beválthatják a kapott utalványt. Minden wifipont legalább 3 éven át fog üzemelni. A WiFi4EU-hálózatok ingyenesen és reklámok nélkül állnak majd a használók rendelkezésére. A Bizottság 2020 végéig további felhívást tervez közzétenni azon települések számára, amelyek eddig nem kaptak utalványt.

A WiFi4EU-utalványokat elnyert magyarországi települések listája

A WiFi4EU kezdeményezés weboldala

Tájékoztató a WiFi4EU kezdeményezésről

Mától jelentkezés határőrnek az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséghez
 

Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség ma közzétette hirdetését: határőröket keres újonnan létrehozandó készenléti alakulatába. Ezzel megtette az első lépést afelé, hogy teljesítse megerősített megbízatását: az EU vezetői áprilisban ugyanis abban egyeztek meg, hogy a megerősített ügynökség központi egységét 10 ezer határőrből álló készenléti alakulat alkotja majd, amely bármikor segíthet a rászoruló tagállamoknak. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség készenléti alakulata (az Európai Unió első egyenruhás szolgálata!) a migrációs nyomásnak kitett uniós tagállamokat hivatott segíteni. Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség jelenleg 1300, az EU országai által delegált tisztviselőt alkalmaz a külső határokon. A készenléti alakulat e tagállami tisztviselőket fogja felváltani.
 
Az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség első saját határőrei 2021 januárjában kezdhetik meg munkájukat; feladatuk a tagállami hatóságok támogatása lesz a személyazonosság- és okmány-ellenőrzésben, a határőrizetben és azon személyek visszaküldésében, akik nem maradhatnak tovább az Európai Unióban.
 

Így jelentkezhet európai határőrnek: tudnivalók a pályázati folyamatról