A hikori, az almafa meg a süldő

Az ember gyanútlanul sétál a 27 fokos októberi nyárban a pesti Szent István körúton, amikor isteni illatok kezdenek terjengeni az egyik étterem kerthelyisége felől. Nem döner forog itt, nem is kínai  tészta pirul – magyar sertés sül, igaz, jellegzetesen amerikai módra. Ez aztán a BBQ, vagy ahogyan itthon már sokan ismerik, barbecue.

Itt érdemes tisztázni, hogy a barbecue nem azonos a grillezéssel: a grillezés magas hőfokon, közvetlen hőn történő, viszonylag gyors sütés; az igazi, a hiteles BBQ az alacsony hőmérsékleten történő, hosszadalmas sütés egy erre a célra szolgáló sütőben, közvetett hővel, jelen esetben hikori és almafa füstjén. A művelet közben a jellemzően nagy darab, zsíros húsok, mint például a sertéslapocka, a marhaszegy, akár egy egész sertés is puha, szaftos ínyencséggé változik.

Az egész sertés ilyetén elkészítése, vagyis a Whole Hog BBQ igazi különlegességnek számít Magyarországon, miután csak kevés  hazai étterem próbálkozott meg – ráadásul nagyközönség előtt – ezzel a nehéz műfajjal. Már az előkészítés is gondos munkát és magas szaktudást követel, a titok, hogy nemcsak befűszerezik a sertést, de be is injektálják rostjai közé a finom fűszeres alaplevet. A sütés pedig még ennél is izgalmasabb: az egészben hagyott sertés több mint egy napot tölt el a füstölőben (divatos szóval: szmókerben), alacsony hőmérsékleten, almafa füstjén. 

Amikor aztán kinyitják az erre a célra szolgáló masinát, isteni illat szállong, de ennél is finomabb maga a produktum: a süldő húsa szálaira omlik szét, íze karakteres lesz, fűszeres, kellemes füstös aromát kap, és leveses lesz.

A séf és tulajdonos Kiss Dávid mondja, hogy már negyedszer készítették el ezt a különlegességet. Ez alkalommal a szmóker felnyitását szakmai eszmecsere előzte meg, amikor nem csupán mindent megtudhattak az érdeklődők e folyamatról, de természetesen meg is kóstolhatták az ínycsiklandó sültet. A tálakon a tépett sertéshúst ropogós sertésbőr, pirított kakukkfüves tört burgonya, bacon-ös bajor káposzta és sültalmás mártás kísérte.

Dávid Amerikában szeretett bele ebbe a „műfajba”, ahol a húskészítés művészete mellett a BBQ-közösség nyitottsága és közvetlensége ragadta magával. Manapság itthon is egyre többen művelik hasonló lelkesedéssel a barbecue-zást, sokan szeretnek otthon, a kertben is sütögetni.

A folyamat időigényessége miatt – a húsok típustól függően 3–16 órát töltenek el a füstölőben (ami nem tévesztendő össze a hagyományos, magyar kolbász- meg szalonnafüstölővel!) – igazi közösségépítő tevékenységről van szó, ami tökéletes ürügye lehet egy hosszabb baráti összejövetelnek.