Zöld ajánlás: kihalni vagy túlélni – melyik a jobb befektetés?

A Greenpeace üdvözli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelintézeteknek készült Zöld ajánlását, az MNB fenntarthatósági törekvéseit. A környezetvédő szervezet az ajánláscsomagot kötelezővé tenné és az MNB-re is kiterjesztené. A Greenpeace emellett azt várja az egész pénzügyi szektortól és a kormánytól, hogy hagyjon fel a fosszilis ipar és egyéb környezetpusztító tevékenységek támogatásával, és mihamarabb érje el a karbonsemlegességet. Az idő elfogyott, ha nem kezdünk el érdemben fellépni az ökológiai- és klímaválság ellen, pár évtized múlva élhetetlen lesz a bolygónk.

Az MNB meghívásának eleget téve, a Greenpeace Magyarország igazgatója, Mező János Bálint az MNB által szervezett zöld pénzügyi konferencián véleményezte a Nemzeti Bank Zöld Ajánlását. A Greenpeace már februárban véleményezte az ajánlás tervezetét az MNB által kezdeményezett társadalmi konzultáció részeként.

A környezetvédő szervezet üdvözli, hogy az MNB felismerte a pénzügyi ágazat felelősségét az egyre súlyosabbá váló klíma- és ökológiai válság kialakulásában. A kereskedelmi bankok, kormányok, központi bankok globálisan, évente ezermilliárd dollárokkal pénzelték azokat a szennyező iparágakat, amelyek kiszámíthatatlanná és szélsőségessé teszik a Föld éghajlatát, és pusztítják az emberi élet feltételeit biztosító természetes környezetet. Az MNB Zöld Ajánlása a bankokat együttműködésre felszólítva ennek kíván gátat szabni.

„Az MNB Zöld Ajánlása az első lépés egy dogma megdöntésének az irányába: az értéksemlegesség elvét fel kell váltsa a zöld értékszemlélet, akkor is, amikor pénzügyekről van szó. Itt azonban nem lehet megállni. A bankszektornak megfogalmazott javaslatokat kötelezővé kell tenni és azokat nem csak a kereskedelmi bankokra, hanem az MNB-re is alkalmazni kell. A jövőben nem szabadna megengedni például, hogy a bankszektor egy olajvállalat szennyező tevékenységeit támogassa” – nyilatkozta Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország igazgatója.

Az érdemi zöld pénzügyi fordulat végett a Greenpeace Magyarország mihamarabbi irányváltást vár a kereskedelmi bankoktól a következő konkrét intézkedések életbe léptetésével:

  • a fosszilis ágazatok finanszírozása helyett a megújuló energia és energiahatékonyság támogatása;
  • a biodiverzitást romboló iparágak finanszírozása helyett az ökológiai megoldások (pl. ökológiai mezőgazdaság) támogatása;
  • kulcspozícióban csak azok dolgozzanak, akik tisztában vannak a klíma- és ökológiai válság társadalmi és gazdasági következményeivel, veszélyeivel, és a menedzsmentnek legyen fenntarthatóságért felelős tagja;
  • a környezeti szempontrendszer jelenjék meg a döntéshozatal minden szintjén;
  • legyenek valóban zöld pénzügyi termékek és fogyasztói szemléletformálással, különböző ösztönzőkkel bátorítsák a használatukat;
  • a szektor szereplői saját üvegházgáz-kibocsátásuk felvállalása mellett hozzák nyilvánosságra az általuk finanszírozott teljes kibocsátás mértékét is, valamint a tevékenységük környezeti hatásaival összefüggő teljesítménymutatókat is, továbbá dolgozzanak ki céldátumokhoz kötött karbonsemlegességi terveket, amelyek teljesítését transzparens módon követhetővé teszik.

A bankok zöld fordulatára a lakossági igény is megvan Magyarországon. A magyarok 77 százaléka igényelne olyan állami ösztönzőket, amelyek környezetvédelmi és klímacélokat segítő pénzpiaci eszközöket tesznek elérhetővé, mint például a zöld kötvények, a fenntartható fejlődést segítő befektetési alapok, nyugdíjpénztári portfóliók – derül ki a Greenpeace Magyarország megbízásából 2020 év végén készített 1000 fős, személyes reprezentatív közvélemény-kutatásból.

Az ország fenntartható pályára állítása nem csak az MNB felelőssége. A környezetvédő szervezet azt várja a kormánytól, hogy minden, a fosszilis energiahordozók kitermelésében és használatában érdekelt, illetve a környezetet pusztító más iparágaknak nyújtott támogatást, finanszírozást mihamarabb szüntessen meg, és ösztönözze a valóban fenntartható megoldások elterjedését.

„A klíma- és ökológiai válság jelenlegi szintjén már nem lehet tovább húzni az időt. Már nem lehet kozmetikázni és másra tolni a felelősséget. A politikai, gazdasági élet minden szereplőjének meg kell vizsgálnia, mivel tehet a legtöbbet az emberiségre váró katasztrófa elkerüléséért. A bankok, pénzintézetek és a kormányok a szennyező és környezetpusztító iparágak finanszírozásával mind felelősek azért, hogy ide jutottunk, de meghatározó szerepük van abban is, hogy szigorú fenntarthatósági elveket betartva, Magyarországon és az egész világban bekövetkezzen a valódi zöld fordulatat” – tette hozzá a Greenpeace Magyarország igazgatója.