Zöld utat kapott az uniós digitális covid-igazolvány

Ma lezárult az uniós digitális covid-igazolványra vonatkozó jogalkotási folyamat: mindhárom uniós intézmény – az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság – elnöke részt vett az igazolványról szóló rendelet aláírási ceremóniáján. A rendeletet július 1-jétől kell hivatalosan alkalmazni, ugyanakkor 13 tagállam már is megkezdte az uniós digitális covid-igazolványok kiállítását. Június 1-jén pedig működésbe lépett az az informatikai átjárórendszer, amely az egész unióban lehetővé teszi a különböző tagországok által kiadott digitális covid-igazolványok ellenőrzését.

Az uniós digitális covid-igazolvány célja, hogy a koronavírus-világjárvány alatt megkönnyítse az EU-n belüli biztonságos és szabad mozgást. A dokumentum azt tanúsítja majd, hogy tulajdonosa vagy megkapta a covid19 elleni védőoltást, vagy negatív koronavírusteszt-eredménnyel rendelkezik, vagy már átesett a fertőzésen. A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat – például karanténkötelezettséget – vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól (az uniós szintű forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező, de nemzeti szinten engedélyezett vagy az Egészségügyi Világszervezet által jóváhagyott vakcinákkal beoltottak esetében a tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy elfogadják-e az igazolványt).
 
A rendelet mai aláírása alkalmából Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, valamint – a Tanács soros elnökségének képviseletében – António Costa portugál miniszterelnök közös nyilatkozatot adott ki, melyben egyebek között hangsúlyozták:

„Az uniós digitális covid-igazolvány annak a jelképe, amit Európa képvisel. Annak az Európának a szimbóluma, amely nem tántorodik meg, amikor megpróbáltatásokat kell kiállnia. Azé az Európáé, amelyet az előtte álló kihívások egységbe kovácsolnak és fejlődésre sarkallnak. Az unió ismét megmutatta, hogy a legjobban akkor dolgozunk, ha közösen dolgozunk. […] Az az Európa, amelyet mindannyian ismerünk, és amelyet mindannyian vissza akarunk kapni, a határok nélküli Európa. Az uniós igazolvánnyal a polgárok ismét élhetnek a legkézzelfoghatóbb és legbecsesebb uniós joggal: a szabad mozgás jogával.”

A Bizottság és az ipar 22 000 millió eurót ruház be 11 új európai partnerség létrehozásába súlyos társadalmi kihívások megoldása végett

Az Európai Bizottság ma az iparral együtt 11 új európai partnerséget hozott létre, hogy fellendítse a kutatási és az innovációs beruházásokat, továbbá hogy segítse súlyos éghajlati és fenntarthatósági kihívások leküzdését. A partnerségek ezáltal hozzájárulnak majd ahhoz, hogy Európa gazdasága – világelsőként – klímasemlegessé váljék, és hogy megvalósuljanak az európai zöld megállapodásban lefektetett célok. A zöld és digitális kettős átállás céljaival összhangban a partnerségek az EU következő évtizedre vonatkozó digitális törekvéseinek megvalósítását is szolgálják. A 11 új európai partnerség összesen több mint 8000 millió euró finanszírozásban részesül majd a Horizont Európa programból a 2021–27-re szóló új uniós kutatási és innovációs programból. A kötelezettségvállalások teljes összege, ideértve a magánpartnerektől és a tagállamoktól származókat is, mintegy 22 000 millió euróra rúg.
 
Az erőfeszítések, az erőforrások és a beruházások együttes és nagyszabású összevonása révén a partnerségek létrejötte hosszú távon is kedvező hatásokkal jár, javítani fogja Európa versenyképességét és technológiai szuverenitását, ezenfelül pedig munkahelyeket és növekedést hoz majd létre.
 
A tizenegy európai partnerség a következő:

 • Európai partnerség az európai nyílt tudományosadat-felhőért
 • Európai partnerség a mesterséges intelligenciáért, az adatokért és a robotikáért
 • Európai partnerség a fotonikáért (a fényalapú technológiákért)
 • Európai partnerség a tiszta acéltechnológiákért és az alacsony szén-dioxid-kibocsátású acélgyártásért
 • Európai partnerség az „Európában készült” termékekért, a fenntartható európai feldolgozóipar világelsőségéért
 • A Processes4Planet európai partnerség
 • Európai partnerség az emberközpontú, fenntartható épített környezetért
 • Európai partnerség a kibocsátásmentes közúti közlekedésért
 • Európai partnerség az összekapcsolt, együttműködő és automatizált mobilitásért
 • Európai partnerség az akkumulátorokért, a versenyképes európai ipari akkumulátor-értéklánc kiépítéséért
 • Európai partnerség a kibocsátásmentes vízi közlekedésért
 • A Bizottság ma elfogadta a vonatkozó egyetértési megállapodásokat, így a partnerségek azonnal meg is kezdik működésüket.