„aHang”-konzultáció: Diákváros igen Fudan nem

Vasárnap véget ért a „Fudan vagy Diákváros”-konzultáció. Óriási munka volt, amit nagyon rövid idő alatt kellett véghez vinni, de megcsináltuk, és megérte: több mint 30 ezren, egész pontosan 30 506-an vettek részt a konzultáción. 

A kérdések és az eredmények: Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg?

  • nem: 94,38%

Egyetért-e a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának létrehozásával?

  • nem: 96,92%

Egyetért-e azzal, hogy a Magyar Állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére?

  • nem: 99,18%

Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjék közpénzből, ami nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak?

  • nem: 98,74%

A konzultáció 10 napon keresztül folyt,15 sátorban személyesen (44,9%) és online (55,1%) is részt lehetett venni rajta.

A konzultáció előkészítésében és a megvalósításában közel 600 ember vett részt: 20 „aHang”-os, 50 szavazatszámláló, 523 aktivista,12 párt és egyesület – nem egyszer reggel fél nyolctól éjfélig. 

A konzultáció alkalmával az „aHang” által fejlesztett azokat a rendszereket is tesztelték, amelyek az őszi elő-választásokkor is fontos szerepet játszanak majd: az ELEVE alkalmazást, az önkéntesek által használt EVOL alkalmazást, az eszközöket, a munkafolyamatokat és tulajdonképpen mindent, amit csak lehet. 

Az „aHang” csapata nevében lapunkat tudósító Hajdú Gergő írta percekkel ezelőtt: Fantasztikus eredményt értünk el: százezrekhez, ha nem milliókhoz jutott el a konzultáció híre az emailjenk, hirdetéseink és a sajtómegjelenéseink által. Úgy szerveztünk konzultációt, ahogy arra még a kormány sem képes: (nem csak) a nemzeti konzultációhoz képest hitelesen, a többszöri szavazás lehetőségének kizárásával. 

Ugyanakkor azt is látjuk, hogy mire van még szükség: például dolgozunk egy olyan online szavazási megoldáson, amelyhez nem kell okostelefon. 

Költségeink voltak/vannak a konzultáció kapcsán: pl. rengeteg hirdetési kampány, power-bankek, tabletek, szavazói urnák, nyomtatás, szavazatszámláló helyiség bérlése, urnák tárolása, szakértők és koordinátorok díjai. 

Nem tudunk elég hálásak lenni azoknak, akik lehetőségeikhez képest mindent megtettek a közös ügyünkért: részt vettek a konzultáción, felhívták a nehézségekre a figyelmünket, továbbították ismerőseiknek a konzultáció lehetőségét, önkéntes feladatot vállaltak, vagy anyagilag támogatták az ügyet. Köszönjük! 

A költségek összesítése és kiegyenlítése jelenleg is zajlik, de az jól látszik, hogy az adományokból megközelítőleg fedezhető a nagyszabású munka.

Ettől függetlenül a munkánk itt nem áll meg – írja Hajdú Gergő. – A tapasztalatok és a visszajelzések után még körülbelül egy hónapi szoftverfejlesztő munka áll előttünk, hogy az előválasztásig minden eszközünket finomra hangoljuk. Költeni fogunk koordinátoraink további képzésére, illetve már most nagyobb figyelemfelkeltő kampányok tervezésével foglalkozunk. 

Ehhez minden forint támogatás nagyon nagy segítség. Aki támogatni kíván bennünket, az kattintson ide!