A Kőbányai Sörgyár ihlette Kolodko szobrait

Két mini szoborral gazdagodott Budapest: Kőbányán most először jelentek meg a jellegzetes Kolodko-figurák. A Dreher Sörgyárak története ihlette a szobrászt a legújabb alkotásaira.

A Dreher család múltja regénybe illő, évszázadokon átívelő történet. A Münchenben tanult Schmidt Péter 1854-ben elkészítette az első főzet Kőbányai Sert. Az akkor alapított Kőbányai Serfőző Társaságot ma Dreher Sörgyárakként ismerjük.

A sörfőzdét idősebb Dreher Antal virágoztatta fel saját találmánya, a ma Vienna Lagerként ismert sör révén. Halála után a fia, ifjabb Dreher Antal, és unokája, Dreher Jenő fejlesztette tovább a Kőbányai Sörgyárat, ami hamarosan az ország legnagyobb sörgyára lett.

„A Drehertől-Dreherig filozófiánk mentén a tavalyi 165. évforduló fontos mérföldkő volt az életünkben. A többi között rendhagyó kiállítással és sörtúrával emlékeztünk. A munka folytatódik a múzeum felújításával folytatódik – mondta el tudósítónknak Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak vállalati kapcsolatok vezetője. – A képeken látható különleges szobrok alkotóját a sörgyár története inspirálta; szorosan kapcsolódnak a sörgyártáshoz is. A mini szobrokat a sörtúráinkon bemutatjuk, a megújuló és a hamarosan újra megnyitó sörmúzeumunkkal együtt mutatjuk be őket a nagyközönségnek.”

A parányi szobrok két jelenetet örökítenek meg. Az egyik a gyár udvarán korabeli söröshordón álló Dreher Antalt ábrázja, kezében az elmaradhatatlan sétapálcájával, a háttérben pedig Európa egyik legszebb főzőháza látható. A gyár előtt áll a másik szobor: mészkőhídon áthajtó, dreheres söröskocsi.

Kolodko Mihály szobrász mondja: „A sörgyár hangulata és története azonnal megérintett, amikor bejárhattam pincétől a padlásig, láttam az Eiffel-iroda által tervezett „léhűtő” padlást, a 100 éves Zsolnai csempéket, a söröslovakat, az öreg hordókat. Külön örültem a felkérésnek, mert így most már

Kőbányán, Budapest mértani közepén is megjelenhetnek a szobraim”.