Hatalmas üvegtáblákat mozgat a robot

Az ABB legnagyobb terhelhetőségű, sokfunkciós robotjával valósult meg a Guardian Glass Orosházi Síküveggyárának új, biztonságos, hatékony, gyors üvegtábla-rakodási rendszere.

A Guardian Glass a világ egyik nagy üveggyártója: síküvegből, bevonatos üvegből és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A világ különböző országaiban 25 síküveggyárat működtető Guardian Glass kereskedelmi és lakóépületek külső és belső üvegfelületeihez, valamint járművekhez és műszaki cikkekhez gyárt sík- és feldolgozottüveg-termékeket. A Guardian üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak az otthonokban, irodákban, autókban és a világ legjellegzetesebb építészeti látványosságaiban. A Guardian Glass tudományos és technológiai központ a lehető legfejlettebb technológia segítségével folyamatosan új üvegtermékek és megoldások létrehozásán dolgozik.

Az orosházi síküveggyárban szükségessé vált gyors és hatékony üvegrakodási rendszer kialakítása, amely mindenben megfelel a követelményeknek. Ennek a célnak megfelelt az ABB IRB 8700 gripperes robot. A gripper: vákuumos fogószerkezet; 16-ot szereltek fel belőle a robotra. A fogószerkezetben keletkező vákuum segítségével a robot 12-16 ponton fogja meg az üvegtáblát és tartja is.

Csakhogy: mindig másutt és más erővel kell megfogni a gyakorta papírvékony, alig néhány kilós hatalmas üvegtáblát és az akár 8 m2-es, néhány száz kilogrammos üveget. A megfogott és a vákuummal tartott üvegtáblát a robotnak milliméter pontosan kell úgy a helyére tenni, hogy közben az álló üvegtáblát el kell forgatni fekvő helyzetbe. A folyamat közben az üvegnek sérülésmentesnek kell maradnia.

A feladat megoldásán az ABB kezdettől együtt dolgozott az Entra-Sys Kft.-vel és a 3i Kft.-vel. Az üzembe helyezésig rengeteg tesztelésen, szimuláción keresztül vezetett az út, míg végül tökéletesítették a hatalmas üveglapokat megtartó fejet.

Az üvegtábla-rakodási rendszer erőssége, hogy az akár 2600×3210 milliméteres táblákat akkor is biztonságosan és gyorsan tudja függőlegesből vízszintes helyzetbe rakni, ha az üveg 16 milliméter vastag (ez az üvegtábla 350 kilós) és akkor is, ha mindössze 2 milliméteres, leheletvékony üvegtábla mozgatása a feladat.

Az ABB robotja egy forgó állványról egyesével szedi le ezeket a hatalmas táblákat úgy, hogy az üvegeket a típusuknak megfelelő helyre rakja, miközben kiválasztható, hogy melyik oldaluk nézzen felfelé. Ehhez szükség volt arra, hogy a legapróbb részletekig ki legyen számolva az egyes üvegekhez tartozó lerakási pálya és meg legyen határozva, hogy a különböző táblákkal dolgozva a robot milyen gyors és milyen irányú irányváltoztatásokat tehet. A tervezés egyik fontos eleme volt, hogy az üveg sarkai semmihez ne érjenek hozzá, illetve figyelni kellett, hogy a vákuum miatt összetapadó üvegtáblák a leemeléskor ne sérüljenek, és ne törjenek el. Lerakáskor a vákuumtappancsok légrobbantással engedik helyére a táblákat.

A robot működését szemléltető videóban Károlyi József (Guardian Orosháza) és Harvich Zsolt (ABB Kft.) beszél a munkáról.