Épül a Fidesz mélyállama – korrupciófigyelő jelentés

Megjelent TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) negyedik korrupciófigyelő jelentése. Ebben olvasható, hogy a kormánypárt informális személyes kapcsolatok hálózatán keresztül betonozza be hatalmát.

Negyedik Korrupciófigyelő jelentését készítette el a TASZ és a K-Monitor, melyben a 2021. márciusa és júniusa közti időszakban vizsgálja a jogállamiság lebontására irányuló törekvések, illetve az állami korrupció alakulását.

Egyre látványosabban építi ki saját háttérállamát a kormány, miközben hatásköröket von el olyan választott, vagy autonóm szervektől, mint az önkormányzatok és az egyetemek. A jövő évi választásoktól valószínűleg nem független, hogy központosítás helyett most éppen az államháztartáson kívülre szerveznek ki hatásköröket, funkciókat és az ehhez társuló forrásokat. Ez a kiszervezés azonban semmiképpen sem függetlenség: épp ellenkezőleg, informális személyes kapcsolatok hálózatán keresztül betonozza be hatalmát a Fidesz új és újabb területeken. Ezek a viszonyok a jog szempontjából átláthatatlanok és ellenőrizhetetlenek.

A koronavírus-járvány eddigi legsúlyosabb, harmadik hullámának árnyékában is változatlan irányzat tapasztalható: miközben zajlott a közvagyon és közfeladatok kiszervezése vagyonkezelő alapítványokba, folytatódott a vagyonjuttatás a kormánnyal jó kapcsolatot ápoló személyeknek és köröknek, a járványkezelést pedig átláthatatlanság és a kormányzati kommunikáció következetlensége jellemezte.

A korrupció negyedik jelentése innen letölthető; tessék kattintani!