A digitalizációt is a klímavédelem szolgálatába állítaná Bécs

Miként tehetik a digitális szolgáltatások és eszközök klímabarátabbá a városokat? Milyen technológiai kihívásokkal jár a városok együttműködése és hálózatosodása? Ilyen és hasonló kérdésekre keresik a választ az október 18–19-én sorra kerülő bécsi Digital Days konferencián.

A digitalizáció és a fenntarthatóság kölcsönhatásai, a digitális technológiákban rejlő lehetőségek, szerepük a klímacélok megvalósításában – ezek a fő témái az idei Digital Days konferenciának, amit „Zseniálisan digitális: a fenntartható Bécs” mottóval rendeznek meg. A kétnapos rendezvényen politikai, közigazgatási, gazdasági és tudományos szakemberek a közönséggel közösen járják körbe a digitalizáció és a fenntarthatóság összekapcsolásának lehetőségeit és határait avégett, hogy a városok megvalósíthassák klímavédelmi céljaikat és együttműködhessenek ezen a területen.

Elisabeth Oberzaucher, a Bécsi Egyetem viselkedésbiológusa nyitóbeszédében majd arra keresi majd a választ, miként lehet úgy kialakítani az okosvárosokat, hogy azzal egyidejűleg azok minden lakójánál ösztönözzék a fenntarthatóságra való törekvést.

Az október 18–19. között az Erste Campuson és online megtartott konferenciának két angol nyelvű nemzetközi tanácskozása is lesz, amelyen Bécs mellett Krakkó, Zágráb, Ljubljana, Szófia, Prága, Berlin, Amszterdam és a Svájci Smart City Szövetség képviselői is részt vesznek. Szó lesz többek között arról, hogy az új digitalizációs technológiák mennyiben járulhatnak hozzá a tervek sikeres megvalósításához, illetve átadásukhoz más városok számára. A digitális szabványosítás megkönnyíti az együttműködést és a valós időben történő hálózatépítést. Melyek azok a területek, ahol a digitális technológiák támogatják a városok közötti tapasztalatcserét és az egymástól tanulást, és hol van az a pont, ahol már akadályozzák?

Előadások, műhelybeszélgetések, a tizedik évfordulóját ünneplő Open Data Wien és Digital Girls Hackathlon is szerepelnek a konferencia programján. A rendezvény lezárásaként negyedik alkalomal ítélik oda a Hedy Lamarr-díjat. A tízezer euróval dotált elismerést olyan osztrák kutatónők vehetik át, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az információtechnológia területén.

Az ingyenes rendezvényre itt lehet jelentkezni.