Novák Katalinnak az antiszemitizmusról is a magyar ellenzék jutott az eszébe

A holokauszt emlékezetéről és az antiszemitizmus elleni küzdelemről tartottak nemzetközi konferenciát a svédországi Malmöben. A tanácskozáson a magyar színeket Novák Katalin képviselte. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szépen felmondta a leckét, elmondta, amit e témában Orbán Viktor is el szokott mondani: Magyarországon a zsidó közösség békében és biztonságban él, meg hogy küzdeni kell az antiszemitizmus ellen. (A nyitó kép forrása: Landeskirche Hannovers.)

De túl ezen, Novák árulkodott is kicsit: kikotyogta a konferencia résztvevőinek, hogy Magyarországon egy olyan ellenzék készül hatalomra kerülni, amelynek soraiban antiszemiták is vannak.

Nem az (1908–41 között megjelent) „Nyugat”-ot kis zsidó lapocskának nevező Takaró Mihálytól félti az országot Novák Katalin és a Fidesz, nem a regnáló kormány által újraélesztett – és a sokakban visszatetszést, félelmet keltő – Horthy-kultusztól, de még csak nem is az antiszemita írók tantervbe emelésétől, hanem a kormányzásra készülő ellenzéktől.

Novák tárca nélküli miniszter felszólította a konferencia résztvevőit, mondják ki egyértelműen, hogy „ma Európában nem szabad hagyni, hogy antiszemita nézetek képviselői a kontinensen kormányzati, döntéshozói pozícióba kerüljenek.” Ha mindez nem lett volna érthető, még hozzátette: „a magyarországi ellenzéki összefogás nyíltan antiszemita képviselőket is indít, illetve van olyan párt, amelynek tagjai között ma is akadnak antiszemita megnyilvánulások, s amennyiben hatalmat kapnak, úgy antiszemita gondolkodású emberek is kormányzati pozícióba kerülhetnek.”

Novák miniszter nem említette név szerint a Jobbikot, de szavaiból egyértelmű volt, hogy róla beszél. Arról a pártról, amely még mindig úgy él sokak tudatában, mint amelyik szélsőséges és kirekesztő. Sokan kifejezetten nácinak tartják. Ez a párt egy ideje úgy viselkedik, mintha nem az volna, amit sokan gondolnak róla, hanem egy normális, demokratikus, konzervatív párt. Vélhetően azért teszi ezt, mert úgy hiszi, hogy ismeri a magyar embereket, és azt gondolja, hogy a magyarok erre vevők, ezért így tudnak minél sikeresebbek lenni.

Van egy másik párt, Novák Katalin pártja, a Fidesz, amelyik a köztudatban még mindig konzervatív, keresztény alakulatként él, ám időnként a nácikhoz hasonló stílusban nyilvánul meg. Uszít, gyűlöletet kelt, és – lásd még a Soros György elleni gyűlöletkampányt – időnként alig kódoltan zsidózik. Feltehetőleg nem azért, mert a vezetői kirekesztők lennének, netán antiszemiták, hanem azért, mert populisták, és azt gondolják, hogy ezzel tudnak minél sikeresebbek lenni.

Novák miniszter olyan, mint az egyszeri, pajzán Móricka, akinek mindenről AZ jut az eszébe. A családokért felelős miniszternek a hazai ellenzék említése okoz örömet, aki, ha hatalomra kerül, itt kő kövön nem marad. Arra készül, hogy betiltja a magyar nyelvet, mindenkinek átoperáltatja a nemét, mert azt akarják, hogy senki se tudja majd magáról, hogy fiú-e vagy lány. És a keresztényekre is szomorú sors vár, nem beszélve a zsidókról.

Meg persze mindenki másról. Novák miniszter asszony, ha már úgy érezte, hogy muszáj a hazai viszonyokkal traktálnia a nemzetközi konferencia résztvevőit, megemlíthette volna, hogy a Fidesz békében él az egyetlen magyarországi náci párttal. Mi Hazánknak hívják ezt a pártot, amelynek képviselői ott ülnek a magyar parlamentben, magukat függetlennek mondják, de sok esetben a Fidesszel szoktak szavazni. Ez az a párt, amelynek vezetője, Toroczkai László máig tisztázatlan, ám távolról sem elhanyagolható szerepet játszott a 2006-i Szabadság téri eseményekben. Ez a kirekesztő párt nem zavarja a Fideszt, mint ahogy a Jobbik sem akkor zavarta, amikor bőven lett volna rá ok, mert még valóban vállalhatatlan és kirekesztő volt. Azokról az időkről beszélünk, amikor a Jobbik elnökét nem Jakab Péternek, hanem Vona Gábornak hívták. Utóbbiról tudni kell, hogy ugyanabban a polgári körben kezdte politikai pályafutását, mint a Jobbikot akkoriban barátsággal szemlélő és becsületes, nemzeti érzelmű ifjaknak nevező Orbán Viktor.

Ha már a hazai vizekre evezett, ezt is el kellett volna mondania Novák miniszter asszonynak az antiszemitizmus elleni malmöi konferencián. Nyilván kizárólag a rendelkezésére álló idő rövidsége miatt nem tudott ezekről beszélni.