A győri Audi is részes: az üvegházgáz-kibocsátás tizedéért az autóipar felelős

A világ autóiparának üvegházgáz-kibocsátása tavaly nagyobb volt, mint az egész Európai Unióé együttvéve – derül ki egy friss Greenpeace-jelentésből. [1] A tanulmány kimutatja, melyik az a 12 legszennyezőbb autógyártó cég, amelyik a leginkább károsítja a klímánkat és az egészségünket.

A környezetvédő szervezet azt várja az üzleti és a politikai élet szereplőitől, hogy viselkedjenek a klímavészhelyzetnek megfelelően: 2028-ig vezessék ki a szennyező belsőégésű motorokat, fejlesszék az elektromos közlekedést és javítsák a közösségi közlekedés minőségét.

Klímagyilkos autóipar” címmel készített jelentést a Greenpeace, melyben a világ 12 vezető autógyártójának az éghajlatunkra gyakorolt hatását vizsgálta. A „piszkos tizenkettőből” a hazai Audi gyárat is magáénak tudó Volkswagen-csoport került ki legfőbb klímagyilkosként. Őket követi a Renault Nissan, a Toyota, a General Motors, majd a Hyundai-Kia csoport.

Tavaly a három német autógyártó cég (VW, Daimler, BMW) együttes kibocsátása több volt mint Németország teljes évi kibocsátása. A Volkswagen egymaga pedig több szén-dioxiddal terhelte a klímát, mint Ausztrália. [3]

Dacára annak, hogy a klímaválság hatásait már most a bőrünkön érezzük, az autógyártó cégek csak tovább növelik  az átlagnál is sokkal több szén-dioxidot kibocsátó SUV-ok (utcai terepjárók) gyártását. [4] Európában a SUV-ok piaci aránya a 2008-as 8%-ról 2018-ra 32%-ra nőtt, míg az USA-ban tavaly közel 70% volt a piaci részesedésük [5].

Az autóipar szénlábnyomának csökkentését követelő Greenpeace-aktivisták.

Benjamin Stephan, a Greenpeace Németország közlekedés- és klímakampányosa szerint „a belsőégésű motoros járművek hatékonyságának növelése és a hibridek terjedése csak ráncfelvarrás a klíma-vészhelyzet időszakában. Ennél jóval felelősségteljesebb hozzáállást várunk el az autóipartól. Az lenne a feladatuk, hogy lehetőséget adjanak az embereknek a valóban zöldebb, tisztább és klímabarátiabb közlekedési eszközök választására.” [6]

A párizsi éghajlatvédelmi egyezmény céljainak eléréséhez, a globális felmelegedés 1,5°C alatt tartásához a Greenpeace szerint a többi között arra van szükség, hogy az autógyártó cégek:

  • vezessék ki 2028-ig a dízel-, benzines és hagyományos hibrid-motorokat;
  • hozzák nyilvánosságra ütemtervüket, melyben bemutatják, miként állnak át a lehető leghamarabban a kisebb, energiahatékonyabb elektromos járművek gyártására;
  • növeljék az elektromos járművek (EV) kutatás-fejlesztésére fordított összegeket annak érdekében, hogy az akkumulátorok gyártása mind társadalmi, mind környezeti szempontból megfelelő legyen.

A klíma- és egészségbarát közlekedés céljából jócskán van teendőjük a kormányoknak és a városvezetőknek is. Ez különösen igaz Magyarországra, ami megfelelő intézkedések hiányában kezd a nyugat-európai nagyvárosokból kitiltott régi, különösen szennyező járművek lerakatává válni. 

A dízelüzemű személy-gépjárművek száma több mint duplájára nőtt a múlt 12 évben hazánkban, és emelkedett az autók átlagéletkora is. [7] Magyarország nem rendelkezik továbbá megfelelő tervekkel a közlekedésből származó üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére sem, pedig ez az a szektor, ahol hazánk kibocsátásai folyamatosan nőnek. [8]

Simon Gergely, a Greenpeace légszennyezési szakértője tudósítónknak hangoztatta: „Azonnali cselekvést várunk a városvezetőktől, ezen belül a főpolgármestertől is: mihamarabb hozzák nyilvánosságra a régi, szennyező gépjárművek kivezetésének ütemtervét. Ez vonatkozik a közösségi közlekedésben használt szennyező autóbuszokra is, melyeket sürgősen le kell cserélni tiszta, elektromos alternatívákra. Tízezrek várnak azonnali és valódi lépéseket. [9] A klíma-vészhelyzet kellős közepén ez már nem csupán az egészségünkről, hanem a gyerekeink jövőjéről is szól”.

[1] A Greenpeace Kelet-Ázsia (Szöul)  és a Greenpeace Németország közös riportja; 3. fejezet.

[2] Egy autógyártó éves karbonlábnyoma az adott évben értékesített autóinak teljes életciklus alatti ÜHG-kibocsátásainak összege. Az életciklus alatti teljes kibocsátás a gyártásból, a kipufogócsövön jövő kibocsátásból, a jármű hasznosításához köthető, illetve egyéb kapcsolódó kibocsátásokból áll. A jelentés minden esetben kormányzati adatokat használt, amikor azok elérhetőek voltak. Bővebb információ a jelentésben használt módszertanról a jelentés 2. fejezetében.

[3] A német gyártók VW, Daimler és BMW együttes kibocsátása 878 millió tonna volt 2018-ban, Németország teljes 2018-as kibocsátása (866 millió tonna CO2eq). A Volkswagen-csoport 2018-as szénlábnyoma 582m tonna CO2eq volt, míg Ausztrália éves CO2 kibocsátása 535 millió tonna CO2eq volt. Forrás: Global Annex-I map, UNFCCC 2019, https://di.unfccc.int/global_map

[4] Az EEA statisztikái szerint Európában egy átlagos SUV 2018-ban 133g CO2/km-t bocsátott ki, szemben az átlag benzines 120g CO2/km-el. Lásd a GP riportban további adatokat.

[5] https://fred.stlouisfed.org/series/ALTSALES/

[6] Bár az autógyártók egyre több hibrid modellel jönnek ki, a Greenpeace szerint ez messze elmarad az elvárt szinttől, és nem csökkenti kellőképpen az üvegházgáz kibocsátásokat. 

[7] Míg 2005-ben 2 888 735 autó, ebből 447 854 dízel volt a magyar utakon, addig 2017-re 3 471 997 autó lett hazánkban és ebből 1 055 268 dízel. Eközben jelentősen nőtt az autók átlagéletkora Magyarországon – 2006-ban 10,3 év volt a hazai autók átlagéletkora, 2017-re 14,1-re nőtt. Tájékoztatási adatbázis, szakstatisztikák témák szerint: http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/index.jsp

[8] Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) jelentése, amely a 28 uniós tagállam közlekedés üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentéséről szóló tervezetét hasonlította össze. https://www.levego.hu/hirek/2019/06/hazank-sereghajto-a-kozlekedesi-szendioxid-kibocsatascsokkentesi-tervekben/

[9] A Greenpeace petícióját – melyben a szervezet a régi, szennyező dízelek fővárosből való kitiltását követeli – már több mint 20 ezer ember támogatja: http://greenpeace.hu/levegot

A fotók a Frankfurt International Motor Show alatt készültek, ahol Greenpeace-aktivisták demonstrálnak az autógyártó cégek növekvő üvegházgáz-kibocsátása ellen.

A témához tartozik még: