A hír szent a vélemény (még) szabad: Az üzenet megérkezett

A hírnek menetrendje van, amikor eljön az ideje, elindítják. Nem fontos, hogy eljusson a végállomásig, a lényeg, hogy sokan értesüljenek, beszéljenek róla. Most derült ki, a kormányhoz közeli lapok megírták, a közmédia világgá kürtölte, hogy több csecsemő halálában is érintett Márki-Zay Péter felesége. (A Délmagyar felvételén a Márki-Zay család.)

Nem azért mert olyan okos vagyok, de én már tavaly februárban vártam e hírt. Ismertem az eredetét, forrásában lubickolnak a határainkat ostromló migránsok, a libás Bajnai elől öngyilkosságba menekülök, a kifizetetlen diákok Czeglédy Csaba vállalkozásából, a részeges Gyurcsány Ferenc, Hadházy Ákos elüldözött szomszédja, Nagy Blanka középiskolás elégtelenjei, és persze a bolgár kommunista titkosszolgálat emberei, Dobrev Klára édesapja, Petar Dobrev vezetésével. 

E hírek egy karaktergyilkosság töltényei, be kell tárazni, aztán, ha megvan a célpont, lehet vele lőni. Tizenegy hónappal ezelőtt azt írtam, hogy „a hatalom soha nem rúgja be csak úgy az ajtót, előtte kopogtat: választáskor tessék odafigyelni, a rossz döntés következménnyel jár. Külön csapat foglalkozik a hatalomnál az üzenetek megfogalmazásával, elküldésével, mert az üzenet legalább olyan fontos, mint a pofonnál a csattanás, nemcsak érezni, hallani is kell. A hatalom sohasem véletlenszerűen üzen, a címzést sem téveszti el, arról igazán nem tehet, hogy az emberek képesek még a NER-levél megérkezése előtt meghalni.

Az üzenet most Márki-Zay Péternek szól: börtönbe megy Geréb Ágnes. Hódmezővásárhelyen él a címzett, a helyi sajtó szerint notórius hazudozó, mellesleg egyik jelöltje, talán esélyese (azóta nyertese) a február 25-i, időközi polgármester-választásnak.

Márki-Zay feleségét, Felíciát, gyermekei anyját a település lakói szülésznőként ismerik. A kismamák a lakásához mennek, hogy nála adjanak életet. Aztán visszatérnek, hogy megmutassák, hogyan gyarapodott szépült az újszülött. Ebben a futószalagos „én kinyomom, te kihúzod” világban kevés az orvos, drága az idő, az anyukák a fájdalommal együtt hagyják el gyógyítóik, segítőik nevét, sokan még az utógondozáson sem jelennek meg, dehogy akarnak sorstársaikkal találkozni, azokra a rossz napokra emlékezni.

De itt, Vásárhelyen várják a viszontlátást, nekik Felícia „doktornő” maga a bármikor felkereshető biztonság. Az üzenet szerint, Geréb Ágnes készülhet, ítélete jogerős. Szülést vállalt otthon, pedig eltiltották tőle. Hibázott, tragédia történt. Lehet, hogy ismerik egymást, Geréb Ágnes szegedi, Felícia vásárhelyi, a 18–20 kilométeres távolság, szinte semmi, bárhol, bármikor találkozhattak az elmúlt években, talán még beszélgethettek is arról, hogy milyen nehéz évszázados hagyományokon áttörni, az újat elfogadtatni.

Geréb Ágnes története az otthonszülés veszélyére figyelmeztet, ha nem vagy velünk, nem vagy a mi kutyánk kölke (ilyen üzenetre vágyik az orvos), és hibázol, megbüntetnek.

Mostanában az üzenetek java része az ellenzéki pártoknak szól: ne reménykedjetek, fizessetek! Bármit csináltatok is, nincs mentségetek. A törvényt az erősek írják, a gyengék megtarthatják…

Hódmezővásárhelyen akárki nem lehet polgármester, csak a kormánykoalíció (Fidesz-KDNP) jelöltje. Ha őt legyőznék, összerezzenne az ország. Kiderülne, hogy a hatalom ingatag, az ellenzéki összefogás hatásos.

Felíciánál jártak az adóellenőrök, Geréb Ágnes most megy a börtönbe. Mehetett volna tavaly, esetleg majd a nyáron, de az ő behívója egybeesett a választási kampány kezdetével. Hódmezővásárhelyen a jóistennel együtt emlegetik a mindenkori polgármestert.

Az író Németh László egykoron óraadó tanár volt a helyi gimnáziumban, ő mondta, hogy a fennmaradáshoz egy szekértáborhoz kell tartozni! És a vásárhelyiek ugyanazt a szekeret húzzák, tolják, immár 28 éve. Az első, demokratikusan választott polgármestert, Rapcsák Andrást követte Lázár János, őt pedig a tavaly (2017-ben) elhunyt Almási István. A rendszerváltás óta övék a hatalom, és szinte minden más. Hódmezővásárhelynek lassan már csak a neve maradt meg, földjei, vállalkozásai, közbeszerzései az örökösöké. A hagyatékozó Rapcsák András legendás aktatáskája Lázár János kezében bőrönd lett, a kedvelt sakkból vadászat, a lepapírozott ügyeskedésekből nyílt korrupció. Errefelé a szembejövő ellenzékiek soha nem kaptak bizalmat, még a Szegedről bekukucskáló Nagy Bandó András (LMP) sem jutott tovább a 4,85 százaléknál az 2014-i országgyűlési választáskor.

De most, más a helyzet. Egy konzervatív, esténként gyermekeivel imádkozó, pártokhoz soha nem tartozó ember vállalta a megmérettetést. Márki-Zay Péter mögé felsorakozott a város nem kormánypárti része, a szocialistáktól a Jobbikig. Márki-Zaynak már nincs állása, szinte a jelölésével egy időben vált munkanélkülivé. Talán megfigyelik, lehallgathatják, de ő nem visszakozik. Mehetne rablóként az ellenfélhez, mégis inkább térdepel a kifosztottak között.

Ezért kell neki üzenni: Geréb Ágnes börtönbe megy, otthon vezetni a szülést veszélyes. Egy feleségét szerető férjnek értenie kell ebből…

Ezt írtam 11 hónappal ezelőtt. Azóta Márki Zay polgármester, és az ellenzéki összefogás egyik vezére lett. És most megkapta a hatalom üzenetét…