A hőszigetelés mentheti meg a nagy, korszerűtlen családi házakat

A rezsiárak emelkedése gyorsan megjelent az ingatlanpiacon; a korszerűtlen házak, lakások hőszigetelése iránti igény néhány hét alatt megsokszorozódott, és hatalmasat nőtt a helyben megtermelt energia iránti kereslet is. A fenntartási költségek csökkentésére fordított összegek még a magas építőanyagárak mellett is belátható időn belül megtérülnek, emelik az ingatlan értékét. (A nyitó kép forrása: https://www.mein-eigenheim.de)

Az Európai Unióban a háztartások átlagosan hat százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a magyar lakosság. Ennek magyarázata a miénknél korszerűbb lakóingatlan-állomány. Hazánkban a lakásállomány megújulási üteme tartósan alacsony szinten ragadt, és a legutóbbi három évtizedben mindössze egyszer haladta meg az egyszázalékos éves ütemet.

A korszerűtlen otthonok – ezt mindenki tudja –nagy energiafogyasztással járnak. Reményre adhat okot az energetikai tanúsítvánnyal rendelkező lakóingatlan-állomány felső 15 százalékába eső lakóházak energiafogyasztásának évről-évre történő javulása. Ezek jellemzően nem gázos, hanem hőszivattyús vagy elektromos fűtésrendszerrel épülnek, a villanyáramot napelem termeli.
A magyar lakásállomány nagy többsége rosszul szigetelt épület; a múlt század hetvenes éveiben épült típusházak hővesztesége igen nagy: csak a födém korszerű hőszigetelésével 20-30 százalékos javulást lehet elérni, ami a mostanság elszállt építőanyagárak mellett is gyorsan, néhány év alatt megtérülő beruházás. Szakemberek szerint ez nemcsak a fenntarthatóságot segíti elő, de az ingatlan értékét is növeli eladáskor.

A kedvező hatás pedig tovább növelhető a külső falak és a padló hőszigetelésével, illetve a modern, kis hőveszteségű nyílászárók cseréjével. A múlt években a viszonylag kedvező rezsiköltségek mellett nem volt gyorsan megtérülő beruházás a hőszigetelés vagy a fűtési rendszer korszerűsítése, a mai árszint azonban sürgetővé tette ezt a beruházást akár ingatlanvásárlás után, akár eladás előtt.  

Az önálló házak iránti igény jócskán csökkent, a lakások után böngészők aránya viszont látványosan megnőtt. Budapesten és környékén is érvényes az országos irányzat. A nagy alapterületű, csak tetemes költséggel fenntartható, többségében korszerűtlennek minősíthető családi házak iránti kereslet várhatóan ezután is csökkenni fog. Még akkor is, ha a családi házak felújítása egyszerűbb, mint a társasházi lakásoké, ahol jó néhány tulajdonos egyöntetű akaratára, összefogására van szükség.

Tapasztalataikra építő szakértők szerint várhatóan legalább annyian döntenek majd a felújítás és korszerűsítés mellett, mint ahányan az eladást választják.