Az újságíró archívumából: Budapesten él a háborús bűnös Csatáry

A Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly (2011!) szeptemberben rendelt el nyomozást ellene háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt, Efraim Zuroffnak, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetőjének feljelentése alapján.


Zuroff a minap Budapesten, “Az utolsó esély akció – küzdelem a náci háborús bűnösök felelősségre vonásáért” című könyve magyar nyelvű kiadásának bemutatóján elmondta, hogy ellátogatott a budapesti főügyészségre, és azt kérte a főügyésztől, mindent tegyenek meg azért, hogy Csatáry bíróság elé kerüljön, és ne tudjon elutazni Magyarországról. A The Sun-cikkben Csatáry László “Ladislaus Csizsik-Csatáry” néven szerepel, és a lap szerint 97 éves. 

A The Sun írása szerint Csatáry 15 700 zsidó auschwitzi deportálásában működött közre, és “holléte 15 éve rejtély”, de a lap munkatársai – a Wiesenthal-központtól kapott adatok alapján – kiderítették, hogy “Budapest egyik elegáns kerületében” él, “két hálószobás lakásában”. A lakcímet a lap nem ismertette.

 

Prof. Dr. Szita Szabolcs DSc., történész, a vészkorszak nemzetközileg elismert kutatója és szakértője, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója ekként kommentálta az Infovilág olvasói számára a tényt, hogy Budapesten megtalálták a világ legkeresettebb háborús bűnösét:

Megdöbbentő hír, hogy hazánkban ismét egy háborús bűntény bujkáló részesét találták meg. Sajnálatos, hogy nem is a magyar hatóságok, hanem egy angol lap riportere, aki kétséget kizáróan feltárta és leleplezte Csatáry László egykori magyar rendőrtisztet, az 1944 kora nyári kassai deportálás tevékeny részesét.

Jó lenne hinni, hogy a háborús magyar tragédia, a zsidóság deportálása és megsemmisítése legalább a felelősök megnevezésével, felelősségre vonásával lezárulhatna. Nem így van, mert szinte minden évben felbukkan egy-egy ügy. Folytatódik az érzelmeket felkorbácsoló, leginkább lassú hivatalos vizsgálódás, s arra kell gondolnunk, még milyen titkok tárulhatnak fel az emberirtás tragédiáiból, és mi minden maradt lezáratlan közel hét évtized múltán.    

Abaúj-Torna vármegye zsidóságának ún. koncentrálásában, a két, kassai téglagyárban történt embertelen, brutális bánásmódnak és a négy tehervagonos emberszállítmány német kézre adásának Csatáry László tevékeny részese volt. Férfiakat és nőket válogatás nélkül kínzásnak vetett alá, a gyakori veréseknél rutinosan használta a korbácsot is. Lehet, hogy zsigeri zsidógyűlölő, vagy inkább szadista volt, erre a megfelelő dokumentumok vizsgálatával, a bizonyító adatok és tények ismeretében adhatunk választ.

Abaúj–Torna megye és a kassai zsidóság deportálásának és szinte teljes megsemmisítésének történetét felidézve, emlékeztetnünk kell arra, hogy a kassai Izraelita Nőegylet május 17-én, vagyis az első kassai transzport kiszállítása után két nappal megrendítő levélben kihallgatásért esedezett Horthy Miklós kormányzó feleségénél. Gotterer Sámuelné a nőegyletet vezetőségével együtt „a legsúlyosabb aggodalmak” alapján a „főméltóságú asszonytól” a kassai deportálások teljes megszüntetését kérte.

Az alázatos könyörgés, kérelem aligha talált meghallgatásra. Csatáry László és társai az Eichmann-stábot készségesen kiszolgálták. A meggyötört, kifosztott zsidókat az előzetes menetrend szerint a téglagyári gettóból május 19-én, 25-én és június 2-án Auschwitzba, a halálba küldték.

 

A The Sun riporterei felkeresték a lakást, és lefotózták, amint Csatáry ingben, zokniban és alsóneműben ajtót nyit a csengetésre. Amikor az újságírók megkérdezték, hogy tagadja-e a terhére rótt bűncselekményeket, Csatáry – aki évtizedeken át Kanadában élt – a riport szerint “kanadai
akcentusú angolsággal” indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják, majd becsapta lakása ajtaját.

A The Sun stábja a lap vasárnapi beszámolója szerint még e konfrontáció előtt megfigyelte, hogy Csatáry “elegáns öltözetben” elhagyja lakását, sétál a városban, villamossal elmegy egy közeli bevásárlóközpontba, több üzletbe benézett, és “vásárolt egy jobboldali újságot”. A lap minderről ugyancsak fotókat közöl.
A cikkben az olvasható, hogy Csatáry László alig néhány hete költözött jelenlegi lakhelyére. A bejárati kapu lakáscsengőjén “Smith” név olvasható, de belül, a postaládáján szerepel a Csatáry név.

A lap megszólaltatja Efraim Zuroffot, aki kijelentette: “most, hogy a The Sun megtalálta ezt a háborús bűnöst, (Csatáryt) Magyarországon bíróság elé kell állítani”. A Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi vezetője a The Sunnak azt mondta, hogy Csatáry László a kassai gettó egykori rendőr parancsnokaként 15.700 ember haláltáborba küldéséért felelős, és “közismert volt szadizmusáról”.

A The Sun megszólaltatta Feldmájer Pétert, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét is, aki szerint “ez az ember több ezer zsidó családnak okozott fájdalmat, és az egész magyar nemzetre nézve szégyen lenne, ha Csatáry elkerülné az igazságszolgáltatást”.

A cikk szerint a magyar ügyészségi illetékesek tanulmányozzák a The Sun által átnyújtott bizonyítékok dossziéit. A lap oknyomozó stábja találkozott Hetényi Gábor ügyésszel, aki az írás szerint köszönetet mondott a The Sunnak.

A lap idézi Varga Jenő fővárosi főügyészhelyettest, aki kijelentette, hogy folyamatban lévő vizsgálatról van szó, és az ügyészek tanulmányozzák a beterjesztett információkat.

A kassai zsidóság deportálásával kapcsolatosan fontos adalék (forrás: http://csatomihaly.mindenkilapja.hu/blog/19401129/renderpost/19498411/1944-majus-17-szerda)

1944. május 17-én a helyi zsidó tanács kérésére Gotterer Sámuelné, a kassai izraelita nőegylet elnöke és a leányárvaház alapítója levelet írt (az államfői jogokat gyakorló) Horthy Miklós (kormányzó) feleségének.

 Íme a levél teljes szövege


Mutmaßlicher NS-Kriegsverbrecher Csatáry in Ungarn aufgespürt

New evidence may lead to arrest of world’s ‘most wanted’ Nazi