A jóslás, kérem szépen, nagyon bonyolult dolog

(Írta: Neumann Gábor) Mostanában egyre többször hivatkoznak a médiában arra a mondásra, hogy „A jóslás nagyon bonyolult dolog, különösen ha a jövőről van szó”.

Van, aki Woody Allennek nyilvánítja a keletkezését, más Sir Winston Churchillt nevezi meg a mondás forrásaként, illetve van, aki szerint Orbán Viktornak tulajdonítható ez a hihetetlenül nagy bölcsesség.

Egyiküknek sincs igaza, mert dokumentáltan ezt a Nobel-díjas fizikus, Niels Bohr mondta. Miért? Mert a többi között kvantum-mechanikával is foglalkozott, szívesen gondolt az elkülönült atompályákra úgy, mint Kierkegaard „stádiumainak” analógiáira, amiket csak „a hit irracionális bakugrásai” kapcsolnak össze.

Ehhez szorosan kapcsolódik az az állítása, hogy az elektron sosincs „köztes” helyzetben: vagy az egyik pályán van, vagy a másikon, de hogy melyiken, azt nem tudható előre. Erre mondta Bohr azt, hogy „A jóslás nagyon bonyolult dolog, különösen, ha a jövőről van szó”. Vagyis: nem arra gondolt, mikor ezt mondta, amire mi gondolunk, amikor ezt halljuk.

Mert mire gondolunk mi, amikor a jóslásról és a jövőről gondolkodunk? Például arra, hogy mi lesz velünk, ha kilépünk az Európai Unióból? Ez most jóslás? Aligha, hiszen a jelenlegi magyar adminisztráció mindent megtesz azért, hogy hazánkat kiebrudalja az EU-ból. Vagyis ez csak következtetés, ám úgy tűnik föl, megállíthatatlan, mint az elektronok, amik sosincsenek köztes helyzetben. De például van olyan, nem fizikai törvényszerűség, mint a „nemzeti konzultáció”, amivel kapcsolatban nem helytálló a jóslás fogalma, mert már jó előre megvan az eredmény, holott még ki sem töltötték a delikvensek a kérdőívet. Vagyis bármi történhet, a megkérdezettek 90+plusz százaléka úgy szavazott, hogy! Erre a műveletre maga Rogán professzor a biztosíték. És ebben a fideszesek nem ismernek viccet. Ezt jó előre kiszámolják.

Aztán itt lesznek a jövő évi önkormányzati és európai parlamenti választások június 9-én. Azt meg lehet jósolni, hogy megtörténnek-e a voksolások vagy sem. Nagy valószínűséggel megtörténnek majd. Azt is meg lehet jósolni, hogy a Fidesz tarolni fog? Talán meg, de még sokan hisznek az ellenkezőjében. És azt, hogy az ellenzéki pártok bírják-e majd a gyűrődést, lásd 260 milliós bírság vagy 3000 meg valamennyi millió, ami majd lenullázza az ellenzéki pártokat. Meg a folyamatos egyeztetéstelenség, meg a tehetetlenség – megtehetik a hatásukat, lenullázhatják a nem fideszes politikai erőket.

Nálunk azt sem lehet megjósolni, hogy mi volt 5 vagy 10 évvel ezelőtt, mert minden úgy történt anno, ahogy most a Fidesznek kedvez. Hogy Orbán ’89-ben az oroszok hazaküldésével vívta ki a magyar nép szimpátiáját, most meg az oroszok piedesztálra emelésével próbálja ugyanazt elérni. Vajon sikerül-e neki?

Hát, kérem szépen, a jóslás nagyon bonyolult dolog, különösen, ha a jövőre vonatkozik.