A kibertérben is folyik a kíméletlen, adattörlő háború Ukrajna ellen

Az orosz invázió 2022. februári kezdete óta példátlanul intenzívvé váltak az Ukrajna elleni adattörlő (wiper) támadások. Az ESET Research most elkészítette az ilyen típusú kibertámadások idővonalát. Jó hír, hogy sok tervezett incidenst sikerült idejében felderíteni és megakadályozni. A támadások zöme az orosz Sandworm hackercsoporthoz köthető, de van köztük olyan is, ami a Szörny Rt. animációs filmre utaló hivatkozásokat tartalmaz.

A múlt év elején az ukrán intézményeket célzó DDoS-támadások között bukkant fel a WhisperGate adattörlő kártevő program, amit a hackerek zsarolóprogramnak álcáztak, felidézve a NotPetya 2017 júniusában történt esetét. Ez a taktika egyébként több, későbbi támadáskor is megfigyelhető volt.

Mindössze néhány órával az orosz invázió kezdete előtt, 2022. február 23-án a HermeticWiper programot vetették be legalább öt ukrán vállalat több száz számítógépes rendszere ellen. A Hermetic Wiper képes letörölni a megfertőzött rendszer minden adatát, a célba vett hálózat számítógépeinek teljes tartalmát és azokat semmilyen módon sem lehet később visszaállítani. Más rosszindulatú kártevőkkel szembena HermeticWiper valódi célja nem az adatlopás és így az anyagi haszonszerzés, hanem a puszta rombolás: véglegesen megsemmisíteni az adatokat, illetve a szabotázsakció révén leállítani a működő infrastruktúrákat. A HermeticWiper mellett a hackerakcióban a HermeticWizard nevű férget és a HermeticRansom zsaroló kártevőt is felhasználták. A HermeticRansom egy Go nyelven írt ransomware, amit szintén Ukrajna ellen használtak a HermeticWiper kampánnyal egy időben, valószínűleg azért, hogy elrejtsék az adattörlő program kártékony tevékenységét.

2022. február 24-én, egyidőben az első orosz csapásokkal egy másik pusztító támadás is érte Ukrajnát: az IsaacWiper nevű adattörlő egy ukrán kormányzati hálózatot vett célba. A tavaly megjelent IsaacWiper egy sokkal kevésbé kifinomult kártevő, ami véletlenszerű bájtokkal törli a célba vett lemezegységek minden fájlját, működése viszont az elemzések szerint lassú. Az invázió kezdetének napján az AcidRain wiper a Viasat KA-SAT modemek ellen intézett támadást; hatása Ukrajna határain kívüli területekre is kiterjedt.

A kártevő támadása következtében például 5800 németországi Enercon szélturbina nem tudott kommunikálni távfelügyelet vagy vezérlés céljából. A kutatók szerint az AcidRain kódja részleges hasonlóságot mutat a 2018-i VPNFilter nevű rosszindulatú programmal.

Hackerek tavaly március 1-jén és március 17-én is bevetették a Microsoft által felfedezett DesertBlade adattörlőt. A DesertBlade célja szintén az összes elérhető meghajtón található állomány megsemmisítése volt.

A CERT-UA emellett 2022. március 17-én beszámolt a DoubleZero adattörlő kártevő felfedezéséről. Az ESET kutatói március 14-én észleltek egy ukrán bankot célzó támadást is, amikor a CaddyWiper programot használták.

Az először 2022 áprilisában észlelt CaddyWiper egy igen kifinomult kártékony kód, ami igyekszik elrejteni a működését a rendszerfigyelő alkalmazások és biztonsági szoftverek elől. A kutatók úgy találták, hogy ha a kártevőnek sikerül rendszergazdai jogosultságot szereznie, nagyobb pusztítást képes végezni a célba vett meghajtókon.

Az Industroyer2 nevű kártevő segítségével próbálták megzavarni 2022. április 8-án az ukrán áramellátást, ám sikertelenül. Érdekesség, hogy ebben az incidensben nem Windows-platformokhoz használt adattörlőket is felfedeztek, az ORCSHRED-et, a SOLOSHRED-et és az AWFULSHRED-et – ez utóbbiak Linux és Solaris rendszereken futó kártékony kódok.

Bár a nyári hónapokban az azt megelőző időszakhoz képest kevesebb új adattörlő támadást figyeltek meg Ukrajnában, ugyanakkor több figyelemre méltó eset is történt.

Júniusban például az ESET a CERT-UA-val együtt azon dolgozott, hogy megakadályozza az ArguePatch kártevő (és a CaddyWiper) telepítését ukrán intézmények rendszereire.

Október 3-án a CaddyWiper új verzióját fedezték fel Ukrajnában, október 5-én pedig az ESET szakértői azonosították a HermeticWiper egy olyan újabb verzióját, amelyet ismeretlenek a VirusTotalra töltöttek fel ellenőrzésképpen, hogy milyen vírusirtó képes azt felismerni.

Október 11-én a Prestige zsarolóvírust észlelték, amelyet ukrajnai és lengyelországi logisztikai vállalatok ellen vetettek be. Erről az esetről a Microsoft is beszámolt.

Ugyanezen a napon az ESET egy korábban ismeretlen adattörlő kártevőt is azonosított: a NikoWipert egy ukrajnai energiaipari vállalat ellen használtak. A NikoWiper a fájlok biztonságos törlésére szolgáló SDelete Microsoft parancssori segédprogramon alapul.

Az ESET kutatói november 21-én is észleltek egy új, .net-ben írt zsarolóvírust, amit RansomBoggsnak neveztek el, mert a kártevő programja Pixar Szörny Rt. című animációs filmjére utaló számos, hivatkozást tartalmaz.

Az idén folytatódtak az ukrán intézmények elleni hackertámadások. Rögtön 2023. január 1-jén észlelték az SDelete segédprogram futtatását egy ukrán szoftver-viszonteladónál.

A CERT-UA információi szerint január 17-én újabb, törlőprogramot is alkalmazó támadás történt, ezúttal egy ukrán hírügynökség ellen. Az incidens során a CaddyWiper, a ZeroWipe, az SDelete, az AwfulShred és a BidSwipe wipereket is észlelték. A BidSwipe azért is figyelemre méltó, mivel ez egy FreeBSD OS adattörlő program.

Az ESET szakértői január 25-én felfedeztek egy új, Go programozási nyelven írt, SwiftSlicer névre keresztelt wipert, amelyet ukrán önkormányzati intézmények ellen vetettek be.

Az orosz APT-csoportok – különösen a Sandworm – által ukrajnai vállalatok és intézmények ellen elkövetett wiper támadások, valamint a zsarolószoftvereknek álcázott törlőprogramok használata nem újdonság. A BlackEnergy körülbelül 2014 óta alkalmaz pluginokat, a Sandworm korábban több támadást is elkövetett a KillDisk wiperrel, a Telebots csoport pedig számos alkalommal vetette be az egyik legismertebb kártevőt, a NotPetyát.

Az ESET szakértői szerint a jövőben is muszáj ébernek maradni, mivel a támadások folytatódására lehet számítani. A témában Béres Péter, az ESET termékeit forgalmazó Sicontact Kft. IT vezetője a 2022-es ITBN konferencián tartott egy nagysikerű előadást.

Természetesen a kiberbűnözők nem csak Ukrajnára koncentrálnak: az adattörlő támadásokról szóló összefoglaló mellett az ESET kutatói elkészítették az aktuális, globális kártevőjelentésüket is. Ebből kiderül, hogy a zsarolóvírusok észlelése a múlt két évben mintegy ötödével csökkent az Ukrajnán kívüli világban. A jelentésből kiderül, hogy mi áll a visszaesés mögött, szintén kiderül. A zsarolóvírusokról még többet megtudhat az ESET IT-biztonsági podcastjéből, ahol a kiberbiztonsági szakértők a zsarolóvírusok elleni lehetséges védekezési módokról is beszámolnak.