A kínai járványügyi hatóság elismerte: nem elég jók a kínai vakcinák

A kínai vakcinák nem elég hatékonyak, a kormány ezért a továbbfejlesztésüket fontolja – mondta a kínai járványügyi hivatal vezetője, Gao Fu egy szombati konferencián – áll az Associted Press tudósításában. „Nem túl jól védenek ezek a vakcinák” – idézi a hírügynökség Gaót.

A pekingi kormányzat több száz millió adag új koronavírus elleni vakcinát exportált, és eközben igyekezett kétségeket ébreszteni a nyugati oltóanyagokkal szemben. A mostani bejelentés szerint ez megváltozott. „Hivatalosan vizsgáljuk, hogy más vakcinákat használunk immunizálásra” – mondta Gao a Csengdu városában tartott konferencián. Az egyelőre nem tudható, hogy melyik típusú vakcinára gondolt a járványügyi vezető.

Brazíliai kutatók tapasztalatai alapján a Sinovac oltóanyaga csak 50,4 százalékos arányban tudta megakadályozni a súlyos tünetek kialakulását. A Pfizer vakcinája ezzel szemben 97 százalékos, jegyzi meg az AP.

Kínában még egyetlen nyugati vakcinát sem engedélyeztek.

Gao nem beszélt arról, hogy melyek lehetnek ezek a más vakcinák, de azt mondta, hogy „mindenkinek meg kell fontolnia, az mRNS vakcinák milyen előnyöket hordoznak az emberiség számára”. A járványügyi szakértő korábban kétségesnek ítélte a Pfizer-vakcina hatékonyságát.

Szakértők szerint a vakcinák keverése, vagyis a „szekvenciális immunizálás” növelheti az oltás hatékonyságát. Brit kutatók már vizsgálják, hogy a Pfizer és az AstraZeneca oltóanyagainak kombinációja milyen előnyökkel járhat.

Kapcsolódó cikkek: További adatokat vár a Sinopharmtól és a Sinovactól a WHOHarmadik oltás is szükségessé vált a kínai vakcinából az EmirátusokbanSzerdától a kínai vakcinával is oltanak Magyarországon