Megoldatlan bűnügyek: ki lopta el a győri múzeumi aranyérméket?

Csaknem másfél évvel ezelőtt, 2019. november 12-én tudósítás jelent meg az Infovilágban arról, hogy ellopták a győri Rómer Flóris Múzeum – előtte Xantus János Múzeum néven ismerte ország-világ – aranyérme-gyűjteményét. (Nyitó kép: a német ZDF televízió évtizedek óta nagy nézettségnek örvendő műsora, a megoldatlan akták.)

A lopást nagy valószínűséggel 2019 nyarán követték el (persze, ismeretlenek) a győri, Király utcai Esterházy-palota egyik vitrinéből. Amikor esetet fölfedezték, a rendőrség rögtön nyomozni kezdett különösen nagy értékre elkövetett lopás gyanújának bűntette miatt. Kiderült, hogy a győri múzeum gyűjteményének eredeti darabjai (amelyeket a tárlóban kiváló hamisítványokkal helyettesítettek, ezért sokáig nem tűnt föl a lopás) külföldi aukciókon is megfordultak – jó néhány tízmillió forintos tételek formájában. Az eredeti példányok (néhány ezer millió forintos) össz-értéke fölbecsülhető azáltal, hogy még a hamisítványok is mintegy 500 millió forintot érnek!


Ugyan ki lehetett az a kiemelkedő szakmai tudású személy, aki csaknem tökéletes másolatok elkészítésére képes? A múzeumlátogatók akár évekig a másolatokban gyönyörködtek…
Miután kitudódott az évszázad győri műkincslopása, a károsult múzeum honlapja ekként hozta nyilvánosságra az ügyet:

Jól nyissa ki a szemét, kedves Olvasó, mert különben nem találja meg! Igen, ott van, a bal oldalon, a „kerámiaszakkör diákoknak” információ mellett, szerfölött szerény, semmitmondó „Sajtóközlemény” címmel. Arra kattintva bújik elő az apró betűs lényeg (amiről remélhető, hogy nem törölték):

Mindazonáltal szerfölött furcsa, hogy egy ekkora értékű gyűjteményi részt évek óta senki sem leltározott, nem nézett meg közelebbről. Mert akkor már réges-rég kiderült volna a lopás…

Olvasóink tájékoztatása céljából ide kívánkozik, hogy a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum lapunkban nem is egyszer szerepelt; először 2018. márciusban, amikor terjedelmes interjút közöltünk az (akkori, ám közben menesztett igazgatójával: Múzeum, ami nincs: évekkel ezelőtt lejárt ígéret – Győr Európa (egyik) kulturális fővárosa szeretne lenni.

Az interjúban fölvetett néhány kérdésben további tájékoztatást szerettünk volna közölni, ám az intézmény (akkor még) igazgatója, Grászli Bernadett többszöri írásos és telefoni megkeresésünkre – mindennemű indoklás nélkül, érthetetlen módon – sem volt hajlandó tájékoztatást adni. Csak abban reménykedhettünk, hogy a győri önkormányzat élén történt botrányos eset (a polgármester kényszerű távozása) hullámainak elültével a város közügyeivel kapcsolatos tájékoztatás is visszatér a normális, törvények által szabályozott medrébe. (Sajnos, nem történt meg! Mi több, még a Borkai-korszakbeli elzárkózásnál is kutyább a helyzet.

(A kép forrása: ugytudjuk.hu)

Köszönet, tisztelt prof. dr. Dézsi Csaba András! Remélhetőleg a papagájaira jut elegendő ideje.)

A múzeumi lopásról kétszer is érdeklődtünk az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatánál – tekintettel arra, hogy Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség nem tudott érdemi felvilágosítást adni. A válaszok lényege:

Ügyészség: „A különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő eljárás a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozó főosztály vagyonvédelmi osztály előtt van folyamatban, felderítési szakban.

Tekintve, hogy az ügy ebben az esetben is felderítési szakaszban van, kérem további információkért a nyomozó hatóság sajtószóvivőjét keresse. Felderítési ügyszakban ugyanis az ügyészség kizárólag az ügyészségi határozatokat és egyes ügyészségi intézkedéseket kommunikálhat, a nyomozati cselekményeket nem.

Bízom benne, hogy válaszaimmal segítettem a munkáját…”

Szerkesztőségünk az ügyészségi sajtószóvivő tanácsára hiteles válaszokért az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatához fordult. Mihelyt tájékoztatást kapunk, nyomban közzé tesszük. És lőn csoda:

Perceken belül válaszolt a rendőrség:

“Megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a nyomozás folyamatban van, amelyről bővebb információt az eljárás érdekeire való tekintettel nem kívánunk adni.

Tisztelettel: Gál Kristóf r. alezredes.”

A szerk. megj.: A rendőrség ugyanezen részlege 2020. 01. 09-én – lapunk hasonló jellegű érdeklődésére – a múzeumi aranykincslopással kapcsolatosan ezt válaszolta:

„Különösen nagy értékre elkövetett lopás bűntett gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad.”

Félő, hogy ha az Infovilág Szerkesztősége ma kérne tájékoztatást a rendőrségi szóvivőtől, a hónapokkal ezelőttihez hasonló (értsd: nyomozunk!) választ kapna.

Így hát továbbra sem tudható, hogy ki lopta el a győri múzeum érmegyűjteményét, miként „természetesen” a Borkai-ügyben sincs (a közvélemény számára közölhető) érdemi eredmény.

KOMMENTÁR NÉLKÜL:

RE: Felvilágosítást kérek
FeladóORFK Kommunikációs Szolgálat Ügyelet
CímzettInfovilág Szerkesztősége
DátumMa 10:16

Tisztelt Kulcsár László!

Megkeresésével kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a nyomozás folyamatban van, amelyről bővebb információt az eljárás érdekeire való tekintettel nem kívánunk adni.

Tisztelettel :

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Sajtóügyelet

Telefon: +36-1/443-53345, +36-1/443-5381

Mobil: +3620/952-1384

E-mail: sajtougyelet@police.hu

From: Infovilág Szerkesztősége <infovilag@infovilag.hu>
Sent: Monday, April 12, 2021 7:47 AM
To: ORFK Kommunikációs Szolgálat Ügyelet <sajtougyelet@police.hu>
Subject: Felvilágosítást kérek

Tisztelt Gál Kristóf r. alezredes Úr!

A tájékoztatását kérem, hogy hol tart a lapunk tegnapi számában – az utóbbi másfél évben – harmadik alkalommal pertraktált eset, a győri múzeumból ellopott aranyérme-kincs részleteinek a földerítése.

Tájékoztató segítségét előre is köszönöm.

Kiváló tisztelettel

Kulcsár László újságíró

felelős szerkesztő