A klímaváltozás miatti népvándorlásra is nemet mond Szijjártó

Noha a populisták irányba álltak, és területet foglaltak, a liberalizmust nem szabad temetni, sőt: az uniós választások eredménye arra enged következtetni, van jövője a liberális demokráciának – ez a summázata a Pozsonyban nemrég tartott, a davosinál is tekintélyesebb GlobSec-konferenciának, amiről az amerikai Foreign Policy folyóirat számolt be.

A szlovák fővárosban felmérést is végeztek arról, hogy a populizmus térnyerése ellenére csak a megkérdezettek 13%-a nem támogatja az uniós tagságot. Magyarországon 83 százalék kiáll a közösség mellett, noha 57% nem ért egyet az alapvető uniós értékrenddel. Szijjártó Péter úgy fogalmazott a tudósító kérdésére, hogy Magyarország a saját nemzeti érdekeit tartja szem előtt, és ezt egyáltalán nem szégyelli. A migránskérdésről pedig azt mondta, inkább a fiatalokat sarkalljuk szülésre, mint hogy idegeneket engedjünk be az országba. Nem volt más válasza arra a kérdésre sem, hogy a klímaváltozás miatt Bangladesből és az indonéz szigetvilágról muzulmán közösségek veszik majd az irányt Európa felé, Szijjártó azt mondta: ott kell segíteni nekik, ahol vannak.

Az osztrák FutureZone portál magyarokat érintő Facebook-kizárásról számol be. Magyar oldalak BBC-nél panaszt tett tulajdonosai nem értik, miért kapcsolta le őket Zuckerberg cége, magyarázat híján okát sem tudják a büntető intézkedésnek. Egyesek már három napja nélkülözik oldalukat. A vizsgálat tart.

A 4iG cégben többségi részesedést szerzett Jászai Gellért egy nappal azután, hogy a Mészáros Lőrinctől felvásárolt hányad birtokában 40%-os tulajdonjogot szerzett, elmondta, adósságot fog ugyan felhalmozni, de mindenképpen nagy akvizíciós tervei vannak Kelet-Közép-Európában a következő 2–3 évben – nyilatkozta a Reutersnak az Orbán Viktor gyerekkori barátjával továbbra is jó kapcsolatot ápoló üzletember. Nyilvánvaló, hogy az 5G-s rendszerfejlesztés lesz az egyik irány, ami önmagában 700 milliárd forintos üzlet, s ami iránt a kormány már elköteleződést tanúsított. A 4iG cég az első negyedévben 56%-os bevétel-növekedést tudott produkálni – közölte a részvénytőzsde, a NASDAQ lapja is a Reutersnak adott interjút. Egyébiránt a Budapesti Értéktőzsde a 4iG részvényeit a standard kategóriából a prémiumba sorolta még június első hetében. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az 5G-s tenderért folyó harc az egész világon kiélesedett, miután a kínai Huawei az amerikaiakkal szemben nem kis előnyre tett szert. Számos elemző szerint az 5G-s infrastruktúra alapvetően átrendezheti a világpolitikai erőviszonyokat.

Az Euronews időrendi sorrendet állított össze Manfred Webernek, az Európai Néppárt potenciális bizottsági elnökjelöltjének az Orbánról tett nyilatkozataiból. Weber színeváltozásait kritikusan követve éles az ellentét az első, még 2013-ban formált, Orbánt feltétel nélkül támogató véleménye és az utolsó, a 2019-i között, amikor a néppárti vezető arra kényszerült, hogy felfüggessze a Fidesz tagságát. Miként folytatódik a történet ma, amikor a Fidesz tagsága forog kockán – erre nem tett utalást az Euronews.

Schmidt Mária történész kimaradhat a Sorsok Háza építési munkálataiból a holokausztról vallott revizionista nézete miatt – derült ki a Jerusalem Post birtokába került levélből, amelyet Takács Szabolcs, az európai ügyekért felelős államtitkár írt a berlini székhelyű Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) számára még június 7-én. A levélben egy olyan kitétel is szerepel, hogy a tervek szerint határozat is születik a témában, amit a parlament szentesít. A mostani elképzelések szerint ebben a határozatban is szerepelni fog, hogy az igencsak ellentmondásos figurának tekinthető történész és kutatócsoportja nem vesz részt a múzeum végleges kialakításában. Ennek egyik legegyszerűbb magyarázata, hogy Schmidt Mária egyenlőségjelet tesz a kommunizmus által elkövetett bűnök és a nácik által elkövetett bűnök közé. S ezt az izraeli Jad Vasem Intézet épp úgy ellenzi, mint a holokauszt-kutatók. Ugyanakkor a tavalyi határozatban – és feltehetően a tervezettben is –, a Sorsok Háza Múzeum megvalósításáért felelős egyedüli zsidó szervezetként a Köves Slomó vezette EMIH neve áll.

A kanadai Hungarian Free Press a Pécsett tanuló, két, jemeni diák elleni atrocitás esetét dolgozta fel:

Kiemeli: nem kevesebb, mint egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a magyar hatóságok kimondják, gyűlölet-bűncselekmény történt, amikor a szegedi és a pécsi egyetemen tanuló két muzulmán diákot szóbeli támadás és tettlegességig fajuló bántalmazás ért.