A Közlekedési Múzeum műtárgyai az európai történelem brüsszeli házában

Megnyílt a nagyközönség számára Brüsszelben az Európa történelmét bemutató Európai Történelem Háza (House of European History). (Kép: Európai Történelem Háza, foto: samy and partners )

A tárlat célja, hogy a földrész történelmének a mítoszoktól és felfedezésektől a 20. század káoszáig és kohéziójáig történő bemutatásával a látogatókat az európai történelemmel kapcsolatos vitára, kérdésekre és gondolkodásra sarkallja. Az impozáns állandó kiállítás több mint ezer műtárgy segítségével kalauzolja végig a látogatókat Európa történelmén. A Közlekedési Múzeum egyike azoknak a partnerintézményeknek, amelyek a kontinensről a kiállítás létrejöttét műtárgy-kölcsönzésekkel és szakmai háttérrel segítették.      
Azért, hogy a látogatók jól megértsék a 20. század viharos eseményeit, a kiállítás először a 19. századot – az európai modern kor hajnalát – meghatározó elképzeléseket és meggyőződéseket veszi sorra. Ebbe a gondolatba illeszkednek a közlekedés szempontjából meghatározó fejlesztések, mint például a gőzüzemű járművek térhódítása és a városi közlekedés kialakulása Európa-szerte. A Közlekedési Múzeum ehhez a fejlődéstörténethez kapcsolódva több műtárggyal is szerepel az uniós főváros állandó tárlatán: a MÁV 375 sorozatú szertartályos gőzmozdony  (a képen az eredeti, foto: Steindy ) 1–10 léptékű modelljével, a Pécsi Villamos Közúti Vasút (PVKV) megállóhelyi táblájával és egy gőzmozdony ábrázolású zsebórával.

A kiállításban a 19-20. század fordulójára jellemző magyar gőzmozdonygyártást jeleníti meg a nagy példányszámban gyártott vasúti jármű modellje. A 20. század első felében a magyar vasút egyik igáslovának tekinthető gőzös a mellékvonalakon üzemelő, tolatóképes gép volt. A PVKV megállóhelyi tábla jelképezi a városi közlekedésnek a vidéki nagyvárosokra is jellemző robbanásszerű fejlődését az 1800-as évek végén. A számlapján mozdonyt ábrázoló századfordulós vasutas zsebóra az időmérés pontosságát és annak a közlekedésben és a közlekedési rendszerekben való mind nagyobb fontosságát jelképezi.

Az Európai Történelem Háza kiállításokkal, multimédiás kalauzolással megtekinthető tárlatokkal, oktatási anyagokkal, foglalkozásokkal és szemináriumokkal ébreszt kérdéseket a látogatókban Európa történelméről és napjainkra hagyott örökségéről alkotott képükkel kapcsolatban.