A mesterséges intelligencia neve: Chat Norris

Némi visszarendeződés már érzékelhető volt a múlt hetekben a hazai munkaerő-piacon a járvány első hullámát követően. Átlagosan a korábbi termelés 40-60%-án indultak újra a cégek – állapította meg a WHC-csoport. A munkaerő-toborzásra szakosodott cég munkáját segíti a ChatBoss Team mesterségesintelligencia-megoldása, a Chat Norris, amely elfér egy tenyérben.

Sokat változott a munkaerőpiac az utóbbi időszakban, a rendkívüli helyzet pedig kihívás elé állította a toborzásra szakosodott szolgáltatókat is. Habár sokan a karanténidőszaktól tartottak a legjobban, a jelenlegi „átmeneti” állapot még ellentmondásosabb: miközben a KSH friss számai szerint májusban 4,4 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta is emelkedett, mivel a március-áprilisban elbocsátottak egy része csak most jutott be az álláskeresők rendszerébe. Kapkodhatják tehát a fejüket a toborzók és a munkaerő-közvetítők, ha tisztán szeretnék látni: mi történik most a piacon. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, mert a járványhelyzet bizonytalan alakulása miatt a következő hónapokra nézve jóval több a kérdés, mint a válasz.

A WHC Csoport külföldi irodái révén az egész térség munkaerő-piaci helyzetére rálát, így lépéselőnyben van a hazai szolgáltatókkal szemben. Tapasztalatai szerint az élelmiszer- és gyógyszeripar kivételével minden gazdasági szereplőt érintett valamilyen formában a gazdasági visszaesés, több hetes, néhol hónapos leállás után tudtak csak újraindulni. A legnagyobb kitettsége pedig az autóiparnak volt Európa-szerte.

Első körben a szakképzettséget nem, vagy csak kevésbé kívánó munkaköröket érintette a járvány nyomában járó csökkentési hullám, majd a szellemi munkaerőhöz is hozzányúltak a cégek a megrendelésekhez igazítva a foglalkoztatottak számát. A cégek leginkább betanított munkásokat, operátorokat, takarítókat, minőség-ellenőröket, árufeltöltőket és pénztárosokat, valamint bolti eladókat keresnek.

„A rendelkezésünkre álló adatokból arra következtetünk, hogy a gazdaság fokozatosan nyeri majd vissza erejét, a harmadik negyedév végére már 90%-os termelési szinten fog üzemelni a cégek többsége – vélekedik Sághy József, a WHC Csoport győri területi vezetője. – Akkor várhatóan jócskán csökkeni fog a munkanélküliek száma, amely újabb kihívás elé állítja a személyzetis és munkaügyi szakmát, valamint a vállalati szférát is. Úgy tűnik föl, hogy 2020 ezt hozza számunkra: egy éven belül teljesen ellentétes irányokba mutató irányzatokkal kell megküzdenünk.”

A válsághelyzetekben mindig megéri előre menekülni, így tett a WHC is, amely a digitalizációt és a mesterséges intelligenciát hívta segítségül. A Chatboss Team által fejlesztett, a mesterséges intelligencián alapuló eszköz egyszerre létfontosságú támogatás az állásvadászoknak és a toborzóknak. A chatbot lehetőséget kínál arra, hogy a jelentkezők bárhol és bármikor megkezdhessék a munkakeresés folyamatát, gyorsan bejuthassanak a munkaerő-közvetítő adatbázisába és azonnal választ kaphassanak arról, milyen nyitott állások érhetők el számukra. A toborzók dolga is könnyebbé válik,ráadásul a gyorsaság és az azonnali reakciók nagy előny a munkavállalói és a munkáltatói oldalon egyaránt.

A számítógép-személyzetissel, azaz a Chat Norris-szal folytatott beszélgetések harmada zárul jelentkezéssel, holott a WHC eredetileg ennek harmadával számolt. A jelöltek számára érthetők a folyamatok, könnyen és szívesen használják ezt az eszközt, főleg a közösségi oldalakon.