A migránsoknak és menekülteknek szenteli a Vatikán a béke világnapját – Orbánéknak is szól?

Számos országban politikai okokból terjesztik a migránsokkal szembeni félelmet – hangsúlyozza Ferenc pápának a január 1-jére, a béke világnapjára pénteken kiadott üzenete, amelyet ez alkalommal a migránsoknak és menekülteknek szentelnek.

A „Migránsok és menekültek: férfiak és nők, akik a békét keresik” című olasz nyelvű üzenet szerint a világban több mint 250 millió a migránsok száma és köztük 22 és fél millióan menekültek. „Irgalmassággal öleljük át mindazokat, akik háború és éhezés elől menekülnek, vagy földjüket diszkrimináció, üldözés, szegénység és környezeti csapás miatt kell elhagyniuk” – olvasható a béke világnapjára kidolgozott pápai üzenetben, amely hangsúlyozza, hogy a migránsok többnyire hosszú és veszélyes utat tesznek meg nehézségek és szenvedés közepette, „rácsokkal és falakkal szállnak szembe, amelyeket azért emeltek, hogy céljuktól távol tartsák őket”.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy több országban elterjedt a „retorika, amely a nemzetbiztonság veszélyeztetését vagy az újonnan érkezők befogadásának terheit hangsúlyozza, lenézve az emberi méltóságot, amelyet mindenkivel szemben el kell ismerni (…) a migránsokkal szembeni félelmet gerjesztik, esetleg politikai célból, ahelyett, hogy békét építenének, erőszakot, faji diszkriminációt hintenek el”.

Ferenc pápa rámutat: „egyesek fenyegetésnek tekintik őket. Én viszont azt kérem. lássatok bennük (…) lehetőséget a békés jövő építésére”. „A migránsok nem üres kézzel érkeznek: bátorsággal, képességgel, energiával és vágyakkal tele, és saját kultúrájuk kincseivel gazdagítják az őket befogadó nemzeteket” – hangsúlyozza az egyházfő.

Befogadásra, vagyis a törvényes belépés lehetőségeinek bővítésére szólít fel üzenetében a pápa, sürgetve a migránsok védelmét és integrációját.

A katolikus egyházfő felszólította az ENSZ-t két nemzetközi szerződés kidolgozására, illetve elfogadására 2018-ban: az egyik szerződésnek a biztonságos, rendezett és szabályozott migrációt kellene garantálnia, a másiknak a menekültekre kellene vonatkoznia.

A béke január 1-jei világnapját a katolikus egyház 1967-ben vezette be. A világnap üzenetét minden évben előre közlik.