A népszerű sorozatok álcájában is terjednek  a számítógépes vírusok

Szívesen és gyakran használják a kiberbűnözők a népszerű tévésorozatok új epizódjait rosszindulatú programok terjesztésére. A Trónok harca, a The Walking Dead és A zöld íjász részei voltak a legnépszerűbbek a támadók körében, derült ki a Kaspersky Lab – a ‘Game of Threats: Hogyan alkalmazzák a kiberbűnözők a népszerű tv-műsorokat kártevő programok terjesztésére’ című – friss kutatásából. (Nyitó képünk forrása: GameAxis)

Napjaink legnépszerűbb és leginkább univerzális szórakozási formái a tévésorozatok; a torrentezés, az online streaming és a digitális terjesztés egyéb módszerei miatt gyakori a szerzői jog megsértése. Vannak helyek, ahol már olyan illegális csatornákon is hozzá lehet jutni ezekhez a programokhoz, mint a torrent-trackerek és az illegális streaming platformok. A legális forrásoktól eltérően, a torrent-trackerek és a megosztó hely szerverén található fájlok epizódnak álcázott, hasonló nevű rosszindulatú vírust tartalmazó fájlokat küldhetnek a használóknak.

Látva, hogy az illegális helyekről letöltött tévéműsorokat mennyire egyszerű lecserélni kártevőket hordozó változatokkal, a Kaspersky Lab kutatói megvizsgálták a veszélyeztetett fájlokat. A listát mindkét évben a Trónok harca vezette: tavaly az összes fertőzött kalóz tartalom jó hatodát adta, 20 934 megtámadott használóval, ezt követte a The Walking Dead (18 794) és A zöld íjász  (12 163).

Mindez történt annak ellenére, hogy tavaly nem adtak ki új GoT-epizódot; a rangsor többi sorozata esetén intenzív népszerűsítő kampány folyt az említett időszakban.

A megfigyelt esetekben a rosszindulatú programok terjesztői az évadok első és utolsó részeit választották ki, hiszen az évadindító epizód nézettsége a legnagyobb. Mint például a GoT ‘The winter is coming’ című évadnyitó epizódja.

Annak elkerülésére, hogy bárki is tévéműsornak álcázott rosszindulatú programok áldozataivá váljék, a Kaspersky Lab javasolja:

  • Csak törvényes szolgáltatásokat használjon!
  • Ügyeljen a letöltött fájl kiterjesztésére. Még akkor is, ha a sorozat-epizódokat olyan forrásból szeretné letölteni, amelyet megbízhatónak és legitimnek tekint: a fájlnak például .avi, .mkv vagy mp4 kiterjesztésűnek kell lennie, semmiképpen sem  lehet .exe!
  • Különös figyelmet kell fordítani a weboldalak hitelességére. Ne látogasson el olyan webhelyekre, amelyek bár lehetővé teszik a tévéműsorok megtekintését, ám nem bizonyosodott meg arról, hogy törvényesek és „https”-sel kezdődnek. A letöltések megkezdése előtt ellenőrizze, hogy a webhely valódi-e, ellenőrizze az URL formátumát vagy a cégnév helyesírását!
  • Ne kattintson gyanús hivatkozásokra, például olyanokra, amelyek egy új epizód korai megtekintését ígérik; ellenőrizze a tévéműsorok ütemezését, és kövesse nyomon őket!
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást az átfogó védelem céljából!