A nők fizetése hatodával kevesebb, mint a férfiaké

Tavaly 2 millió 118 ezer aktív korú nő állt alkalmazásban, ami minden eddiginél magasabb, 68,2 százalékos foglalkoztatási arány. A teljes munkaidőben foglalkoztatott nők átlagos bruttó bére csaknem 402 ezer forint volt, ami továbbra is hatodával kevesebb a férfiakénál – derül ki a Trenkwalder munkaerőpiaci szolgáltató társaságnak a nemzetközi nőnap alkalmából kiadott elemzéséből.

Részben a legutóbbi évtized foglalkoztatáspolitikai intézkedéseinek köszönhetően lendületesen nőtt az alkalmazásban álló, aktív korú nők száma: a 15–64 év közötti korosztályban amúlt év végén 2 millió 118 ezren dolgoztak, 253 ezerrel többen, mint 2011-ben. Ezzel az aktív korú nők foglalkoztatási aránya 54,5-ről 68,2 százalékra emelkedett. A férfiaké 77,9 százalékon áll.

A foglalkoztatási arány tízéves folyamatos emelkedését csupán a koronavírus-járvány 2020-i kezdeti szakasza törte meg: abban az évben átmenetileg 30 ezerrel csökkent a foglalkoztatott nők száma. Másfélszer annyi nő került ki időlegesen a munkahelyekről, mint férfi, aminek több oka is van. Egyrészt a nők többségben vannak a válság által leginkább érintett ágazatok többségében (kiskereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, gondozás, háztartási munka). Másrészt a szigorú korlátozások időszakában elsősorban a nők tudták megoldani az otthon maradt gyermekek felügyeletét.

Tavaly a teljes munkaidőben foglalkoztatott nők havi bruttó átlagkeresete 401 700 forint volt, ami 16,2 százalékkal maradt el a férfiak 479 200 forintos átlagától. „Az elmaradás oka részben az, hogy még mindig a nőket foglalkoztatják a férfiakénál kevésbé megfizetett munkakörökben. A nők körében gyakoribb, hogy gondozói, családi kötelezettségeik miatt legalább időlegesen felhagynak karrierjük építésével. Bizonyos területeken azonban sajnos továbbra is negatív diszkrimináció érvényesül, kimutathatóan alacsonyabb bért fizetnek a nőknek, mint az azonos fizetési kategóriában dolgozó férfi kollégáiknak.

Tavaly erősödött az állást kereső nők aktivitása: a Trenkwalder adatbázisában szereplő munkakeresők közül állásba kerültek fele nő volt, szemben az egy évvel azelőtti 45 százalékkal.

A gyors elhelyezkedés esélyét tekintve a fizikai munkaköröknél gyakorlatilag nincs eltérés a két nem között: jelenleg férfiak és nők egyaránt átlagosan 24 nap alatt tudnak elhelyezkedni valamilyen munkakörben. A szellemi munkakörök esetében kissé nehézkesebb a folyamat, ám itt a nők jóval előnyösebb helyzetben vannak: átlagosan 33 nap alatt találnak munkát, a férfiak 44 nap alatt.

A koronavírus-járvány kitörése óta látványos változások zajlottak a munkaerő-piacon, ezek egy része, például a home office és más atipikus foglalkoztatási formák elterjedése tovább növelheti a munkaerőpiacon megjelenő nők számát, ezzel pedig csökkenhet a férfiak és nők foglalkoztatási aránya között még 10 százalékos különbség.