Milyen várost szeretnének a bécsi nők?

Nőnap alkalmából közvélemény-kutatásba kezd Bécs, azzal a céllal, hogy a bécsi nők igényeihez tudják igazítani a várost. Munka és jövedelem, egészségügy, élet a városban, szabadidő, klíma és lakhatás – mindenre kíváncsi a városvezetés. (A nyitó kép forrása: www.wiener-online.at.)

„A nőkkel beszélünk és nem a nőkről beszélünk” – ezekkel a szavakkal mutatta be a sajtónak Kathrin Gaál alpolgármester (jobb oldali kép) a „Bécs, amilyennek (n)ők szeretnék” című közvélemény-kutatást, amiben mától április 10-ig legalább ötezer bécsi nőt szeretnének megkérdezni oktatásról, fizetett és nem fizetett munkáról, hétköznapokról és szabadidőről, valamint csak nőknek szánt programokról.

Az online felmérésben 14 éves kortól lehet részt venni a www.frauenbefragung.wien.gv.at oldalon található, nyolcnyelvű (sajnos, a magyar nyelv hiányzik a kínálatból – a szerk. megj.) kérdőív kitöltésével. Azért, hogy a digitális technológiát nem használó korosztályt is elérjék, utcai kérdőíves megkérdezéseket is tartanak majd. A felmérés célja, hogy a város a jövőben jobban figyelembe tudja venni a nők igényeit a várostervezés, oktatás, szabadidős kínálat stb. területén.

A kiindulási állapot felmérésére 2022. január 3. és február 12. között háromezer nő részvételével már készült egy reprezentatív közvélemény-kutatás. A mintában 30 százalék volt a migrációs hátterű válaszadók aránya, kétszázan pedig idegen nyelven adtak válaszokat.

A kutatás első eredményei rámutattak, hogy a koronavírus-járvány bebetonozza a régi társadalmi szerepeket, ami főleg a fiatal nők és lányok életében vezetett nagyobb feszültségekhez. Az anyák – különösen a gyermekeiket egyedül nevelők – kényszerűen még több terhet vállaltak magukra: például az online-oktatás miatt, és teljes munkaidőben dolgozó sok nő is kénytelen egyedül elvégezni a háztartási teendőket. Emiatt sok nő érzi úgy, hogy többszörös teher nyomja a vállát. Az idősek ezzel szemben a bezártságot sínylették meg és megszenvedték, hogy nem tartózkodhattak kedvük és igényük szerint a közterületeken.

A közvélemény-kutatás eredményei alapján még az idén olyan intézkedéseket határoznak meg, amelyek segítségével a város a jövőben az eddiginél jobban tudja majd támogatni a „gyengébb nemet”.