A Premio Tenco díjazottja lett Molnár Áron és a noÁr Mozgalom

Az emberi jogokért való kiállásáért Molnár Áron színésznek, aktivistának és az általa alapított noÁr Mozgalomnak ítélték az idén a Grup Yorum-díjat*, amit majd október 23-án vesz át Sanremóban. A Premio Tenco* elnevezésű nagyszabású olasz zenei eseményt 1974 óta évente rendezik meg. Áront és a noÁrt az Amnesty International Magyarország jelölte a rangos elismerésre. (A nyitó képen: Sanremo, a Riviéra virágos gyöngyszeme. A kép forrása: https://www.ioviaggio.it)

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Molnár Áron és a noÁr kapja az idén a Grup Yorum-díjat. Rendkívül fontos, hogy az emberi jogok, a mindannyiunkat érintő társadalmi kérdések és a kiszolgáltatott helyzetben lévők képviselete a zenében is megjelenjen. Áron és a noÁr követendő munkát végez évek óta ezen a területen, nagyon sokunknak példát mutat bátorságból és aktivizmusból. Nem kerülhetett volna jobb helyre ez a díj” fogalmaz Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programvezetője.

„Óriási dolog, hogy ebben az évben mi nyertünk, köszönhetően az Amnesty International Magyarország jelölésének. Igazi csapatmunka eredménye ez az elismerés. Oké, hogy megírok egy számot, de aztán azt le kell forgatni, alá kell rakni a zenét, s utána abból ügyet kell csinálni, amihez akciók szükségesek. Mindez nem valósulhatna meg a csodálatos önkéntes koordinátorok és karmesterük nélkül, ahogy egy operatív vezető, kommunikációs és közösségimédia-felelős is segíti a munkánkat. Ez mind a noÁr. Mára már mozgalom” – mondta Molnár Áron.

A díjátadás napján, október 23-án délben sajtókonferenciát, délután vitainterjút rendeznek. A gálán, melynek helyszíne a Teatro Ariston Sanremo, három dalt ad elő Molnár Áron, aki aJOY Magazin Social Media Awards #példakép kategóriájának is egyik jelöltje.

*A kritika szinonimájaként ismertté vált, tisztázatlan körülmények között elhunyt énekes-dalszerző, Luigi Tenco-ról elnevezett Premio Tenco az egyik legrangosabb olasz zenei elismerés. A politikai tematikájú dalok kulturális különdíja a török Grup Yorum együttes előtti tisztelgés. Tagjait munkásságukért, nyílt szókimondásukért elfogták, bebörtönözték és megkínozták. A díj odaítélésekor nemzetközileg választanak ki olyan előadókat, művészcsoportokat, akik sokat tesznek az emberi jogokért, harcosokat, akik a világ különböző részein szállnak síkra az elveikért.